Stukje voetbalromantiek in Sneek kan helpende handjes goed gebruiken

Ze komen er speciaal voor uit Groningen, Duitsland en zelfs Engeland: voetbalromantici die in Sneek hun hart op willen halen aan een bijzonder stukje historie. Want de monumentale houten tribune van LSC 1890 is een echte blikvanger op het sportpark aan de Leeuwarderweg. Maar wie goed kijkt, ziet dat het bouwwerk uit 1928 wel een opknapbeurt kan gebruiken.

De monumentale tribune van voetbalvereniging LSC 1890 is geliefd in Sneek en ver daarbuiten. De club is naarstig op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen bij het opknappen van het bouwwerk.

De monumentale tribune van voetbalvereniging LSC 1890 is geliefd in Sneek en ver daarbuiten. De club is naarstig op zoek naar vrijwilligers die kunnen helpen bij het opknappen van het bouwwerk. Foto: Niels de Vries

LSC 1890 hoopt daarom op heel wat gulle én handige handjes. Vorige week deed het bestuur van de Sneker voetbalclub een oproep voor vrijwilligers via de eigen website. Dat leverde al heel wat respons op. ,,Van onze eigen leden, oud-leden en sponsoren, maar ook mensen van andere clubs boden spontaan aan om te komen helpen”, zegt LSC-voorzitter Henk Douwsma. ,,Ik ben best verrast over hoeveel reuring alleen dit oproepje al heeft veroorzaakt.”

Vandaag komt een verfspecialist uit Marrum langs om te kijken wat er zoal moet gebeuren en waar hij een bijdrage kan leveren. Het tribunegebouw is bijna volledig opgetrokken uit hout. Door de blootstelling aan de weersomstandigheden moeten er wat planken worden vervangen en het is de bedoeling om het gebouw weer strak in de verf te zetten. ,,In de originele kleuren, zoals vroeger bedacht”, benadrukt Douwsma.

Amsterdamse School

Het tribunegebouw is in de jaren twintig ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School en is daarom in 1999 ook aangewezen als rijksmonument. In dat jaar werd er een grootscheepse restauratie van anderhalf miljoen gulden uitgevoerd. Maar de historische waarde is groter dan alleen de architectuur: ooit diende het gebouw als tribune voor paarden- en hondenraces en op 21 mei 1944 diende het bouwwerk als verstopplek toen de Duitse bezetter een razzia hield op het sportpark. Veel mensen ontkwamen door zich onder en in de tribune te verstoppen.

Vanuit mijn huis heb ik uitzicht op de tribune. Daardoor vergeet ik weleens hoe bijzonder dit bouwwerk eigenlijk is

Het is de bedoeling om het tribunegebouw er vóór 21 mei 2021, als een herdenkingsplaquette voor die historische gebeurtenis wordt onthuld, weer pico bello bij te laten staan. ,,We krijgen nieuwe kleedkamers en het zou mooi zijn als ook de oude tribune er dan weer top uitziet”, legt Douwsma uit. ,,Vanuit mijn huis heb ik uitzicht op de tribune. Daardoor vergeet ik weleens hoe bijzonder dit bouwwerk eigenlijk is. We moeten er als club goed op passen.”

Nauw aan het hart

Het onderhoud aan het gebouw kost de club jaarlijks geld en ook energie van de vrijwilligers. Maar Douwsma merkt dat de rijke historie van het sportpark de leden van LSC nauw aan het hart gaat. ,,We willen voor de toekomst een meerjarenplan voor het onderhoud vastleggen, zodat het er niet bij in zal schieten. En het zou mooi zijn als bedrijven of stichtingen zich structureel in willen spannen voor het behoud van de tribune.”

LSC 1890 neemt volgend jaar in ieder geval ook de monumentale kassahokjes en toegangspoort over van de gemeente. Die zijn in prima staat, dus kan de blik nu eerst op de tribune. Douwsma: ,,We zijn blij met de reacties die al binnen zijn gekomen, maar kunnen nog alle hulp gebruiken. Dus mensen die kunnen helpen klussen, gereedschap uit willen lenen of een financiële bijdrage kunnen leveren, kunnen zich melden.”

Herdenkingsduel trekt vele toeschouwers naar Sneek: 'Dit mag niet vergeten worden' (+fotoserie)

Gisteren was het exact 75 jaar geleden. Om deze gebeurtenis voort te laten leven en de verhalen van toen voor de vergetelheid te behoeden, werd gisteren een herdenkingswedstrijd georganiseerd. Een selectie van Sneker voetballers, gecoacht door Foppe de Haan, nam het op tegen een regioteam uit Haarlem.

Nieuws

menu