Leden van De Surfclub zijn bang dat het gemeentebestuur de surfsport nu makkelijker op allerlei plekken aan banden kan leggen.

Surfers van Terschelling vrezen ban op hun sport

Leden van De Surfclub zijn bang dat het gemeentebestuur de surfsport nu makkelijker op allerlei plekken aan banden kan leggen. Foto: ANP

De Surfclub op Terschelling vreest dat zijn leden binnenkort niet meer overal mogen surfen rond het eiland. Het gemeentebestuur wil namelijk het surfbeleid aanpassen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De aanpassing op het beleid uit 2016 wordt morgen in de raad besproken.

In de oude APV gold een verbod in zee op ‘luchtbed, luchtband, surfplank of enig ander voorwerp waarmee men zich drijvende houdt’, behalve op plekken met een ontheffing van de gemeente. In de nieuwe APV is de regeling voor luchtbedden (en dergelijke) in zee gescheiden van die voor surfplanken. Voor surfers geldt nu een verbod ‘om te wind-, golf- of kitesurfen, dan wel op een andere manier te surfen’, tenzij – nog steeds – de gemeente ontheffingen verleent.

De vereniging is bang dat het gemeentebestuur de surfsport nu makkelijker op allerlei plekken aan banden kan leggen. Volgens de vereniging was met de vorige burgemeester Bert Wassink besproken dat dit niet zou gebeuren.

Geen verandering

Volgens de huidige burgemeester Caroline van der Pol verandert er niets. Surfen mocht op plekken met een ontheffing, en dat blijft zo. Het enige wat er gebeurt, is dat de regeling voor luchtbedden gescheiden is van surfplanken. De reden daarvoor is volgens Van der Pol dat er zo gemakkelijker meer regels gemaakt kunnen worden voor het aantal kitesurfers op het Groene Strand op West.

,,Het surfen neemt op dit moment zo’n enorme vlucht dat we op het Groene Stand een maximum aantal surfscholen willen hebben”, zegt Van der Pol. Volgens haar is de groei anders niet goed meer in de hand te houden. Momenteel hebben zich drie kitesurfscholen aangemeld. ,,Wat moet je met tien surfscholen op het Groene Strand? Dat kan niet: het is voor de surfscholen zelf niet prettig, want je zit elkaar in de weg en het is gevaarlijk. En voor die veiligheid zijn wij als gemeente verantwoordelijk.”

Surfclub Terschelling ontkent in een brief aan de raad dat het steeds drukker wordt. Ook denkt de club dat de gemeente niet kan handhaven op een maximum aantal surfscholen, omdat het merendeel van de actieve kitescholen in het hoogseizoen zich helemaal niet meldt bij de gemeente.

Wat moet je met tien surfscholen op het Groene Strand? Dat kan niet

De nieuwe verordening komt uit de lucht vallen, vindt voormalig voorzitter Wim Jonker. ,,Ik surf er al 25 jaar. Er gebeuren nooit ongelukken.” Jonker denkt dat de gemeente het beleid aanpast omdat er niet altijd netjes wordt geparkeerd door surfers bij het Groene Strand. Volgens Van der Pol heeft dat er niets mee te maken.

Burgemeester Van der Pol wil de vereniging graag tegemoet komen. Zij zal in de commissievergadering morgen voorstellen om het punt van de agenda te schrappen, zodat ambtenaren nog kunnen toevoegen voor welke locaties de ontheffingen voor de surfers precies gelden, zodat de club dit zwart-op-wit heeft. ,,Al verandert er niks aan eerder beleid en hoort dit eigenlijk ook niet in de APV, omdat het een uitwerking is van beleid.”