Drachtster maakte volgens de rechtbank 'grote inschattingsfout' bij verkeersongeval bij Wolsum waarbij een fietser uit Bolsward overleed

Volgens de rechtbank in Leeuwarden maakte de 22-jarige Drachtster vorig jaar meerdere foute beslissingen die uiteindelijk leidden tot het dodelijke verkeersongeval, waarbij een 78-jarige man uit Bolsward overleed.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Zo reed de Drachtster op 1 juli in een bedrijfsauto op de Nijewei bij Wolsum met een aanhangwagen die volgens wettelijke normen 51 centimeter te breed beladen was. Toen hij vervolgens een fietsende man en vrouw wilde inhalen, raakte hij het echtpaar, waarbij de man viel en drie dagen later overleed aan zijn verwondingen.

De rechtbank verweet de man dat hij wist dat zijn lading, een 1500 kilo zware mestzak, kon uitzakken gedurende de rit en dat hij ervoor koos op de voor hem bekende smalle weg de fietsers in te halen zonder een signaal te geven, in de berm te rijden of achter ze te blijven. Volgens de rechtbank heeft de 22-jarige Drachtster een ,,grote inschattingsfout” begaan, waarmee hij ,,onherstelbaar leed” heeft aangericht bij de nabestaanden van de man, die nog ,,midden in het leven stond.”

Schuldbewust

De rechtbank legde een taakstraf op van 180 uur met een voorwaardelijke rijontzegging van twaalf maanden met een proeftijd van drie jaar. Hierbij werd rekening gehouden met het feit dat de man nog niet eerder in aanraking is geweest met politie en justitie, zich schuldbewust opstelt en hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk in de transportsector.