Telefoon op schoot? Dan geen boete, oordeelt het gerechtshof na een zaak over een bekeuring in Drachten

Als iemand tijdens het rijden een telefoon op zijn schoot heeft liggen, geldt dat niet als vasthouden. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald, nadat een automobilist hiervoor een boete kreeg toen hij in Drachten reed. Hij vocht deze boete met succes aan.

Foto:

Foto:

De automobilist werd op 8 april 2019 betrapt toen hij op de Zuiderhogeweg in Drachten reed. Een agent zag dat de automobilist langere tijd naar zijn benen keek.

‘Ik zag dat het gezicht van betrokkene nadat ik voorbij kwam niet direct omhoog kwam en gericht op de weg’, meldde de agent naderhand. De man reed langzamer dan de rest van het verkeer, en keek niet waar hij reed.

Op schoot liggen

De agent sommeerde de automobilist hem te volgen, en toen hij hem aansprak zag hij dat er een smartphone op de bijrijdersstoel lag. De bestuurder verklaarde dat hij de telefoon op zijn schoot had, maar niet aanraakte. ‘Ik heb hem gewoon op schoot liggen en ik zat er inderdaad naar te kijken’, liet hij de agent weten.

De man kreeg via het CJIB een boete van 240 euro. Hij vocht dat aan bij de kantonrechter in Leeuwarden, maar die oordeelde dat onder het begrip ‘vasthouden’ ook moet worden verstaan ‘het op schoot hebben van de mobiele telefoon.’

Taak voor de wetgever

De automobilist liet het daar niet bij zitten, en ging in hoger beroep. Het hof begrijpt dat het ‘met oog op de verkeersveiligheid een sanctie voor het op schoot hebben van een telefoon tijdens het rijden gerechtvaardigd is.’

Maar de in de wet- en regelgeving staat niet dat het op schoot hebben als vasthouden van de telefoon geldt. ‘Dat zou een zodanige extensieve interpretatie zijn dat dit de rechtsvormende taak van het hof te buiten gaat.’ Met andere woorden: dit is aan de wetgever. De boete wordt dus vernietigd.

In 2019 oordeelde het gerechtshof al dat een man een verkeersboete die hij in Sneek kreeg, niet hoefde te betalen omdat hij bezig was met zijn telefoon terwijl die in een houder zat. ‘Het begrip vasthouden heeft een beperkte betekenis. Om de wet op dit gebied op te rekken, is niet de taak van het hof’, zei het hof ook toen. Wel benadrukte het hof dat het wel strafbaar kan zijn, bijvoorbeeld bij ongevallen.

Tientallen doden

De stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat in dat jaarlijks in het verkeer in Nederland enkele tientallen doden en bijna driehonderd gewonden vallen door het gebruik van de mobiele telefoon. Bestuurders hebben nog maar één hand over om te sturen, en zijn afgeleid.