Temperatuur in een tiny forest is op hete dagen wel twintig graden lager dan op straat

Zogeheten Tiny Forests (kleine bossen, red.) vormen een goede oplossing in de strijd tegen droogte en hittestress in de stad. Onderzoek van Wageningen Environmental Research laat zien dat de temperatuur in de zomer in een dergelijk minibos meer dan 20 graden Celsius lager kan zijn dan de temperatuur op straat. Deze minibossen vangen bovendien bij hevige neerslag veel water op en ze geven de biodiversiteit in de stad een boost.

Wim en Tjitsche van der Molen en hun dochter Lutske, bezig in hun pas aangeplant minibos bij hun biologisch melkveehouderijbedrijf in Rohel.

Wim en Tjitsche van der Molen en hun dochter Lutske, bezig in hun pas aangeplant minibos bij hun biologisch melkveehouderijbedrijf in Rohel. Foto: Simon Bleeker

Vier jaar lang heeft Wageningen Environmental Research samen met ongeveer honderd vrijwilligers en studenten onderzoek gedaan naar het Tiny Forest-project. Het project is opgezet door IVN Natuureducatie om kinderen met natuur te verbinden en het verlies van biodiversiteit in het stedelijk gebied een halt toe te roepen. Een tiny forest is een dichtbegroeid minibos van ongeveer 250 vierkante meter, waarin maximaal 600 inheemse bomen worden geplant. Het onderzoek is uitgevoerd in Almere, Delft, Den Bosch, Ede, Utrecht en Zaanstad. In Fryslân zijn er op enkele plaatsen in de afgelopen jaren ook enkele minibossen geplant, onder andere bij (basis)scholen in Grou en Drachten.

Nieuws

menu