Ternaard heeft hoop op behoud van Spiker

Er komt mogelijk toch een koper voor woonzorgcentrum Spiker in Ternaard. De sloopvergunning voor het complex was al aangevraagd, maar er blijkt alsnog een koper te zijn die voldoet aan de voorwaarden van KwadrantGroep, de eigenaar van het pand.

Spiker in Ternaard. Foto: Marcel van Kammen

Spiker in Ternaard. Foto: Marcel van Kammen

De voorwaarden houden in dat de koper de locatie behoudt voor zorg. Daarbij moet ook worden ingezet op wonen en ontmoeten. Er waren eerder potentiële overnamekandidaten met een plan, maar dat paste niet in dat beeld. Of ze hadden geen haalbaar bedrijfsplan liggen. ,,Aan die voorwaarden voldoet deze koper allemaal wel”, vertelt een woordvoerder van KwadrantGroep. ,,De gesprekken zijn nog gaande, maar de interesse is serieus.”

In Ternaard wordt verheugd gereageerd op de ontwikkelingen. ,,Wat er nu gebeurt, roepen wij al vijf jaar. Wij willen de Spiker behouden voor Ternaard”, zegt Jan de Graaf van Dorpsbelangen Ternaard. ,,We zijn wel wat verbaasd dat het nu ineens allemaal wel kan.”

Antikraak

Toen KwadrantGroep de Spiker overnam van de failliete zorggroep Pasana werd in 2017 de bovenverdieping van het gebouw afgekeurd omdat die onvoldoende brandveilig was. KwadrantGroep wilde daarna van het hele pand af. Begin 2018 woonden er nog twintig mensen in het gebouw dat oorspronkelijk uit 72 kamers bestond. Eind november vorig jaar vertrokken de laatste twee bewoners uit de Spiker. De voormalige bewoners vertrokken richting Metslawier, Dokkum en Feanwâlden. De afgelopen maanden werd het pand antikraak bewoond.

Veel mensen willen hier oud worden en de sociale functie die de Spiker had, wordt gemist

De Graaf denkt dat er in het dorp voldoende animo is om nieuwe appartementen in het woonzorgcentrum te betrekken. ,,Ik ken genoeg mensen die zitten te wachten op duidelijkheid voordat ze besluiten wat ze willen. Veel mensen willen hier oud worden en de sociale functie die de Spiker had, wordt gemist.”

Toekomst van Ternaard

Jan Kleine van adviesbureau PAU uit Groningen was het afgelopen jaar in opdracht van een aantal partijen, waaronder KwadrantGroep, bezig met plannen voor de Nije Spiker. Maar hij kreeg onlangs een telefoontje met de vraag om die plannen in de ijskast te zetten. ,,Ons is gevraagd om een time-out te nemen. Als dat voor een partij is die de Spiker voor Ternaard wil behouden, staan wij dat uiteraard niet in de weg. Het gaat niet om ons, maar om de toekomst van Ternaard.”

Renovatie

Het gebouw van omstreeks 1960 is wel aan renovatie toe. Al vindt De Graaf van Dorpsbelangen dat wat overdreven. ,,Het gebouw werd al opgegeven. Maar zo erg is het ook weer niet. Natuurlijk moet er wat worden opgeknapt, maar wij zijn altijd tegen sloop geweest.” Hij denkt dat een woonvorm voor ouderen in het dorp, bijvoorbeeld met ondersteuning van de thuiszorg, haalbaar is.

Bij KwadrantGroep hopen ze de gesprekken met de koper binnenkort af te ronden.

Nieuws

menu