Terug naar de hippietijd met de Flower Power-markt in Buitenpost

Bezoekers staan op de Flower Power-markt in Buitenpost bij een stand. Foto: Marcel van Kammen
Dat de markt inspeelt op een behoefte, is meteen duidelijk. De weg naar het paviljoen is omzoomd met auto’s en ook het parkeerterrein staat vol. Tientallen mensen lopen af en aan naar het paviljoen en op de smalle paadjes naast de vijver op het terrein is het soms even plaatsmaken.
Tweede leven
Eerdere edities van de markt werden in Leeuwarden, Sneek en Drachten binnen georganiseerd, maar de bosrijke omgeving van paviljoen MeM lijkt het ‘groene’ karakter van het evenement goed aan te vullen. ,,De sfeer is gezellig”, vindt Griet Runia, die samen met haar leesclub uit Augustinusga over de markt loopt. ,,Het is ook een hele mooie plek hier”, voegt metgezel Tiny Huizenga-van Veen toe.
Zelf zijn ze ook als boekenclub bezig met duurzaamheid. ,,We houden bijvoorbeeld ook wel eens avonden dat we kleding gaan ruilen”, vertelt Liesbeth Groenland. ,,Zo krijgen dingen weer een tweede leven.”
Spinnenwiel
Voor tweedehands is er op de markt genoeg ruimte: boeken, planten, kleding en sieraden zijn te koop. Ook kan er geruild worden en gerepareerd. Ook voor allerhande zelfgemaakte waar kunnen bezoekers te kust en te keur.
Midden op het terrein zit Rita Verhoeven Boudrie achter een spinnenwiel, waarmee ze gekleurde tassen maakt. ,,Ik heb één tas verkocht vandaag, maar dat is niet erg. Ik vind het mooi om mensen te inspireren met wat ik doe en om te laten zien dat we vroegere methoden ook nu kunnen gebruiken. In 2021 is dit een prachtige manier om mooie duurzame natuurproducten te maken en je creativiteit kwijt te kunnen.”
Ook Anna Kingma die met haar kleding, afkomstig uit Nepal, een stand op de markt heeft is steeds meer bezig met duurzaamheid. ,,Kijk, dit lijkt plastic, maar is in werkelijkheid gemaakt van zaden van palmbomen”, zegt ze al wijzend naar enkele felgekleurde sieraden. Daarnaast krijgen de makers uit Ecuador een eerlijke prijs voor hun producten.
Jurk
Het voormalige talenpaviljoen MeM dat tijdens Culturele Hoofdstad in de Prinsentuin in Leeuwarden stond heeft hier een tweede leven gekregen. Het wordt gebruikt als expositieruimte voor kunstenaar Froucke Lettinga. De keramist en schilder uit Ferwert toont zijn expositie Frije Fûgels.
Om te voorkomen dat het te druk wordt in het paviljoen houdt Sonja Witterholt bij de ingang een oogje in het zeil. ,,Ik zou hier aanvankelijk met het ZZP-koor zingen”, zegt Witterholt. ,,Dat staat voor Zingend Zonder Plan. Vanwege de coronamaatregelen kon dat niet door gaan en nu help ik als vrijwilliger. Dat is ook erg leuk.”
Ticket
Het diversiteit aan stands is zeer groot, variërend van energetisch therapeuten tot een energiebedrijf als Van de Bron. Ronan van Langen deelt namens het bedrijf aan willekeurige voorbijgangers een ‘ticket voor een duurzame toekomst uit’ waarmee hij het gesprek aanknoopt over duurzaamheid. ,,Het valt me op dat veel bezoekers hier goed bezig zijn. Ik heb al van veel mensen gehoord dat ze vegetariër zijn, een warmtepomp en zonnepanelen hebben, hun eigen groente verbouwen en niet meer vliegen. Dat lijkt de goede kant op te gaan.”