Testcentrum voor plasticrecycling komt naar Heerenveen

In Heerenveen moet een landelijk testcentrum komen voor het recyclen van plastic materiaal. Dit Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics zal zich vestigen in de nabijheid van de nieuwe kunststofsorteerinstallatie van Omrin op Ecopark De Wierde in Heerenveen.

Plastic afval bij Omrin op Ecopark De Wierde in Heerenveen.

Plastic afval bij Omrin op Ecopark De Wierde in Heerenveen. Foto: Omrin

Het gaat om een investering van drie miljoen euro, zo blijkt uit een brief van de provincie Fryslân aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Omrin is een van de initiatiefnemers van het testcentrum en heeft hiervoor inmiddels ook een stichting geregistreerd op zijn adres in Heerenveen. De afvalverwerker wil er inhoudelijk nog niet veel over kwijt. Volgens woordvoerder Joke Heida was het de bedoeling dat dat medio januari zou gebeuren, in de Week van de circulaire economie.

Het moet een unieke plek worden, die een impuls geeft aan het hergebruik van kunststoffen

Wel zegt Heida dat Omrin hoge verwachtingen heeft van het centrum, waar nieuwe mogelijkheden kunnen worden getest voor het recyclen van plastic en andere kunststoffen. ,,Het moet een unieke plek worden, die een impuls geeft aan het hergebruik van kunststoffen.” De afvalverwerker streeft al langer naar het sluiten van de kringloop van afval, en wil met het testcentrum de technologie daartoe verbeteren.

Vijf ton van provincie

Heida zegt dat het project zich in de ,,financieringsfase” bevindt. De provincie zegt in de eerder genoemde brief alvast een bijdrage toe van 500.000 euro. Bij het testcentrum zullen naast Omrin ook andere bedrijven, kennisinstellingen en overheden worden betrokken. Omrin hoopt dat in 2019 het testcentrum al opgestart kan worden. De urgentie tot het oplossen van problemen met plasticafval en plastic soep via hergebruik zijn hoog, laat het bedrijf nog weten.

De kunststofsorteerinstallatie van Omrin in Heerenveen is afgelopen zomer in gebruik genomen. Er kan jaarlijks 65.000 ton kunststof worden gesorteerd en daarmee geschikt gemaakt voor recycling.

Komend voorjaar wordt naast het pand van de kunststofsorteerinstallatie een fabriek geopend van het Gelderse bedrijf Morssinkhof, voor de verwerking van het gesorteerde afval. Morssinkhof gaat hiervan producten maken voor onder meer de Zweedse meubelgigant Ikea. Ikea is ook aandeelhouder van Morssinkhof.

Plastic-pact

Het testcentrum is mogelijk onderdeel van het zogenoemde plastic-pact. Dat zijn de afspraken die staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) wil maken met overheden en bedrijfsleven over het tegengaan van plasticafval. Van Veldhoven refereerde deze week nog aan dit pact, op een bijeenkomst tijdens de klimaattop in het Poolse Katowice. Ze zei daar dat Nederland onder meer wil inzetten op hergebruik, en noemde onder meer Ikea als voorbeeld van een bedrijf dat daarmee bezig is.

De vereniging Circulair Fryslân is een van de initiatiefnemers, maar verwijst, evenals gedeputeerde Sander de Rouwe, naar Omrin. De Rouwe zegt dat het nog wel wachten is op ,,witte rook” uit Den Haag. Het ministerie wilde gisteren niet reageren.

Nieuws

menu