Na een zwaar jaar is het Thymo Posthumus uit Leeuwarden (17) toch gelukt om net als zijn klasgenoten examen te doen

Voor veel leerlingen is de examenperiode bijzonder en intensief, in het bijzonder in coronatijd. Voor Thymo Posthumus (17) uit Leeuwarden was het helemaal een heftig jaar. Hij kreeg botkanker. Inmiddels heeft hij al zijn examens op vmbo GL aan De Dyk van het OSG Piter Jelles afgerond. ,,Ik moest soms wel diep graven voor motivatie.”

Eindexamenleerling Thymo Posthumus.

Eindexamenleerling Thymo Posthumus. Foto: Marchje Andringa

Zijn laatste examen zit er sinds vorige week vrijdag op. Tijd voor vakantie. ,,Er is echt een grote last van mijn schouders”, vertelt Thymo. ,,Ik heb destijds echt gebeden dat ook dit jaar de examens in verband met corona niet doorgingen, maar nu ben ik blij dat het allemaal achter de rug is. Ik vond het heel spannend. Het is gewoon iets wat op dat moment goed moet gebeuren en anders ben je een heel jaar kwijt en moet je weer opnieuw. Ik ben enorm opgelucht.”

Dit zouden net zo goed de woorden kunnen zijn van een gemiddelde examenleerling, maar voor Thymo hebben ze een extra lading omdat hij momenteel herstellende is van botkanker. Hij is schoon verklaard, maar nog niet de oude. Zo is er een prothese in zijn been, waar zijn lichaam nog aan moet wennen. ,,Er zit geen knie in, maar een stuk ijzer”, zegt Thymo. ,,Na de operatie mocht ik acht weken niet op mijn been lopen en daarna waren mijn spieren natuurlijk niks meer waard. Ik moest het helemaal weer opnieuw opbouwen. Mijn been voelt nog niet echt als mijn been, maar het gaat een stuk beter dan in het begin.”

Niet niks

Ook geestelijk moet er nog werk verzet worden. ,,Naast het fysieke gedeelte, is er ook nog het mentale aspect. Het is niet niks wat me overkomen is en dat moet je natuurlijk wel verwerken. Om de zoveel weken moet ik daarnaast terugkomen voor controles, je bent er dus nog constant mee bezig. Als je dan ook nog examens hebt, is dat best lastig om allemaal te combineren.”

Het was niet altijd makkelijk om genoeg motivatie op te brengen voor school. Toch is het gelukt om in het eerste tijdvak met zijn klasgenoten examens te doen. Door extra hard te werken en zo veel mogelijk op school te zijn, verwacht Thymo een positief belletje op 10 juni. Zijn tentamens, die deel uitmaken van de schoolexamens en gedurende het jaar werden gehouden, zijn door de omstandigheden wat minder gegaan dan gehoopt. ,,Ik hoop in ieder geval dat het genoeg is.” De examens gingen beter. ,,Economie ging iets minder, maar als het goed is ben ik wel geslaagd.”

Schrikken

Dat Thymo zo ernstig ziek was, werd eigenlijk per toeval ontdekt. Op weg van zijn werk naar huis, werd hij aangereden. Gelukkig kwam hij er goed van af. Hij had echter wel wat last van zijn been en kon hier moeilijk op lopen. De huisarts ging aanvankelijk uit van een spierscheuring waarvan hij met een week wel hersteld zou zijn. Dit was ook het geval, maar na twee maanden kwam de pijn toch terug. Na testen in het ziekenhuis vonden ze iets in zijn bloed wat daar niet zou moeten zijn. In december 2019 kreeg hij de diagnose kanker te horen. ,,Dat was wel echt schrikken. Wat volgde was een jaar waarin ik veel van het normale leven met school en vrienden heb gemist.”

In het begin was hij soms weken van school omdat hij veel in het ziekenhuis was. Hij miste daardoor de nodige lesstof. Voor de eerste toetsen van het schoolexamen was het dus wel wat lastiger. ,,Ik moest dus echt wat harder leren en zo goed mogelijk opletten. Maar ik moest soms wel diep gaan om voldoende concentratie en motivatie te vinden.”

Mode ontwerper

Later kwam Thymo om de drie weken drie dagen per week in het ziekenhuis om daar acht uur per dag chemotherapie te krijgen ,,Ik kwam amper buiten omdat ik geen energie had, terwijl ik normaal altijd de hort op was. Als je leven ineens zo anders wordt, is dat best gek.” Gelukkig ging zijn omgeving er goed mee om. ,,Mijn klasgenoten behandelden me op school gelukkig net zoals normaal. Ik stond er zelf ook wel positief in, dat scheelde denk ik ook wel. Zo was het fijn voor mij en fijn voor hen.”

Volgend jaar wil Thymo aan het Friesland College de opleiding fashion tailer doen. Hij droomt van een carrière als modeontwerper en wil zijn eigen modemerk oprichten. ,,Dat is zeker mijn doel. Een eigen streetwearmerk lijkt me super vet.”

Dit is het laatste verhaal in de examenserie. Dinsdag werden de laatste examens afgenomen van het eerste tijdvak. In Fryslân in de vakken Fries en Spaans en elders in het land Arabisch en Turks. Het tweede tijdvak begint 14 juni.