Dit artikel is vandaag gratis

Inmiddels zijn tientallen initiatieven aangemeld voor de verkiezing van de Duurzame Dertig

Gezamenlijk plantsoenproject in Heeg, april 2021. Foto: Provincie Fryslân

Duurzame tuinen, een 3D-geprinte sloep en een gasloze camping. Het is slechts een kleine greep uit de vele initiatieven uit Fryslân, Drenthe en Groningen die zijn ingestuurd voor de verkiezing Duurzame Dertig van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden.

De drie dagbladen bundelen dit voorjaar hun krachten om groene initiatieven een breder podium te bieden in het Noorden. Eind april was de gezamenlijke aftrap in de drie titels. In een artikel onderstreepten de hoofdredacteuren het belang om de wereld groener te maken. ,,Wij willen als krant een platform zijn voor al die ideeën, en lezers inspireren’’, vertelde Evert van Dijk, hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden . Zelf geeft het drietal ook al het goede – duurzame – voorbeeld door bijvoorbeeld de thermostaat lager te zetten en op de fiets naar de redactie te komen.

Inmiddels zijn al tientallen inzendingen bij de redactie binnengekomen. Tot en met dinsdag waren het er veertig. Velen willen op kleine of grote schaal een steentje bijdragen aan de verduurzaming van het Noorden, van Luxwoude tot Eelde en van Grou tot Norg. De bijdragen variëren van plasticvrije producten tot meer biodiversiteit in tuinen.

Een deskundige vijfkoppige jury en de lezers van de drie dagbladen kiezen gezamenlijk de meest belovende initiatieven. Over de top dertig – tien per provincie – verschijnen artikelen in Friesch Dagblad , Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. De top drie wint daarnaast advertentiebudget in de noordelijke dag- en weekbladen (ter waarde van respectievelijk 100.000, 50.000 en nog eens 50.000 euro) om zichzelf nog meer onder de aandacht te brengen.

Verdient jouw duurzame initiatief publiciteit of ken je er een uit de buurt, van je vereniging of het bedrijf waar je werkt? Dan is dit je kans om je op te geven. Tot 22 mei kun je een initiatief inzenden via frieschdagblad.nl/duurzamedertig .

Nieuws

menu