Tijd dringt voor dierentehuis De Achtste Hemel

Hanneke Mol heeft nog een kleine drie maanden om een nieuwe plek te zoeken voor de zestig dieren die ze verzorgt op haar boerderij in Haule.

Hanneke Mol verzorgt een pony op de boerderij van dierentehuis De Achtste Hemel

Hanneke Mol verzorgt een pony op de boerderij van dierentehuis De Achtste Hemel FOTO: JILMER POSTMA

,,Je kan mijn situatie vergelijken met een moeder die voor haar kind vecht, alleen heb ik dan zestig kinderen”, zegt Hanneke Mol, oprichter van dierentehuis De Achtste Hemel in Haule. Het tehuis is gevestigd op een boerderij. Terminale, oudere of gedumpte dieren brengen er hun laatste dagen door onder verzorging van Mol.

Mol richtte het tehuis op in 2013, maar scheidde daarna van haar man. Het pand is onlangs verkocht, nadat het twee jaar geleden in de verkoop moest. De opbrengst daarvan is niet genoeg voor een nieuwe locatie. Mol moet met haar paard, pony’s, katten, honden en konijnen en schapen vóór 1 december een nieuw onderkomen vinden. Dat is nog altijd niet gelukt.

Een nieuwe boerderij kost al gauw drie ton. ,,Sinds de boerderij in de verkoop is gegaan heb ik talloze stichtingen, bedrijven en fondsen aangeschreven”, vertelt Mol. ,,Ik heb ook oproepen gedaan via Facebook. Inmiddels hebben we al ruim 65.000 euro aan giften waarvan vijfduizend euro sinds de Faceboekoproep van vorige week. Maar het blijft een uitdaging om mensen te bereiken. Een crisisteam helpt mij ook met het zoeken naar donateurs en locaties. Ik heb niet zoveel tijd, want de zorg voor de dieren gaat natuurlijk ook gewoon door. Dat lukt allemaal wel, maar het is zwaarder dan normaal.”

Huren

Veel dierenorganisaties staan achter Stichting Hanna, die achter de opvang zit. ,,Maar die geloven meer in projecten, niet zozeer in stenen. Ze ondersteunen wel het werk wat ik doe. Ik heb bijvoorbeeld een nieuw konijnenonderkomen nodig en dat is al geregeld voor als ik een nieuwe locatie heb. Ik heb ook zwart op wit dat ze mij verder zullen ondersteunen op de nieuwe plek. Maar ze kunnen mij niet helpen met het financieren van een andere plek.”

Opgeven is voor mij geen optie, want dit is de laatste opvangplek voor deze dieren

Een boerderij huren is ook een tijdelijke optie. ,,Maar dat moet betaalbaar zijn en ik moet die locatie ‘eigen’ kunnen maken”, zegt Mol. ,,En die locatie moet dat ook willen. Op het eerste gezicht lijken er veel opties, maar als puntje bij paaltje komt is er vrij weinig beschikbaar.”

Mol heeft al een noodscenario klaarliggen mocht het zover komen dat ze in december nog niks heeft. ,,Ik zou dan tijdelijk naar een anti-kraakpand kunnen gaan. Ik doe dat via de gemeente. Ik heb mijn situatie al aan hen voorgelegd en als er een geschikt pand leeg komt te staan, zouden we eventueel daarin kunnen. Op dit moment hebben wij alleen nog niets vernomen van de gemeente. Het grote vee zou ik eventueel tijdelijk hier in de buurt kunnen onderbrengen.”

De verzorgster blijft hoop en vertrouwen houden in een goede afloop. ,,Ik heb nog ruim drie maanden. Er zijn heel veel mensen begaan met het lot van dieren. Ik kan twee dingen doen: opgeven of doorgaan met vechten. Opgeven is voor mij geen optie, want dit is de laatste opvangplek voor deze kansloze dieren.”

Nieuws

menu