Dit artikel is vandaag gratis

Tineke Huizinga uit Heerenveen wordt lijsttrekker voor de ChristenUnie in de Eerste Kamer

Tineke Huizinga Foto: ChristenUnie

Tineke Huizinga wordt de ChristenUnie-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen in maart 2023. Zij is sinds 2019 Eerste Kamerlid en sinds 2021 fractievoorzitter, maar nu voor het eerst lijsttrekker.

Huizinga (1960) begon haar politieke carrière in 1998 in de gemeenteraad van Heerenveen. Na vier jaar daar in de raad te hebben gezeten ging ze naar Den Haag. Ze werd met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen.

In het kabinet Balkenende IV werd ze in 2007 staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Een van de lastigste kwesties die ze toen op haar bordje kreeg was de invoering van de OV-chipkaart.

In 2010 werd Huizinga minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Dat ministerschap eindigde al in hetzelfde jaar door de komst van het kabinet-Rutte I, waarin voor de ChristenUnie geen plek was.

De kandidatenlijst wordt op 26 november op een ChristenUnie-congres vastgesteld. De verkiezingen voor de Provinciale Staten, die de Eerste Kamerleden kiezen, zijn op 15 maart 2023.

Nieuws

menu