Dit artikel is vandaag gratis

Tjeerd van der Zwan kondigt afscheid als burgemeester van Heerenveen aan, de gemeenteraad heeft negen maanden de tijd om een opvolger te zoeken

Burgemeester Tjeerd van der Zwan bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Foto: ANP

Tjeerd van der Zwan (68) vertrekt op 1 oktober 2023 na twaalf jaar als burgemeester van Heerenveen. De PvdA’er heeft de gemeenteraad inmiddels op de hoogte gebracht van zijn besluit.

Van der Zwan is sinds 2011 werkzaam in Heerenveen. Hij begon als volwaardig burgemeester, was vanaf de gemeentelijke herindeling twee jaar later (toen een deel van Boarnsterhim bij Heerenveen werd gevoegd) tijdelijk waarnemend burgervader en werd daarna weer volwaardig burgemeester. In 2020 volgde een herbenoeming.

,,Formeel eindigt mijn aanstelling in januari 2024”, zegt Van der Zwan in een reactie op het nieuws. ,,Dan hoop ik zeventig jaar te worden en dat is wettelijk de maximale leeftijd voor een burgemeester. Met het aangekondigde stoppen op 1 oktober 2023 loop ik iets vooruit op dat moment, maar dan is er ook genoeg tijd en ruimte voor de gemeenteraad om een nieuwe burgemeester te zoeken.”

Voornemen

Volgens het protocol besprak Van der Zwan zijn voornemen vrijdag met de commissaris van de Koning Arno Brok. Die beoordeelt na een gesprek met de gemeenteraad of er meteen een benoemingsprocedure wordt opgestart of dat er eerst een waarnemer wordt gezocht.

Heerenveen was voor Van der Zwan niet de eerste gemeente waarin hij als burgemeester aan de slag ging. Eerder bekleedde hij in Achtkarspelen (2007-2011) en Lelylstad (1998-2007) dezelfde functie. Hoe en wanneer het afscheid zal plaatsvinden wordt nog bekend gemaakt.

Nieuws

menu