Tjerkwerd hoopt met crowdfunding nieuw Elfstedenkunstwerk te realiseren

Na de Elfstedenboog op de Bonkefeart en de tegeltjesbrug bij Gytsjerk krijgt de Elfstedenroute er een derde kunstwerk bij. Tenminste, als met crowdfunding voldoende geld wordt opgehaald. 

Dit zijn de silhouetten die elk een editie van de Elfstedentocht verbeelden. Rechts de vader met zijn dochter op de schouders die op de brug over de Warkumer Trekfeart komt te staan. Het ontwerp is nog niet definitief.

Dit zijn de silhouetten die elk een editie van de Elfstedentocht verbeelden. Rechts de vader met zijn dochter op de schouders die op de brug over de Warkumer Trekfeart komt te staan. Het ontwerp is nog niet definitief. Ontwerp: Stichting Fyftjin en Fierder

Kunstenaar Pieter Jan Stallen en de bewoners van Tjerkwerd zijn er zeker al anderhalf jaar mee bezig, als het niet langer is. Bij de Bonkefeart greep de kunstenaar net naast de winst van de ontwerpwedstrijd voor op de finish. In Tjerkwerd gaat het, zo hoopt hij, dit keer wel lukken.

Het kunstwerk met de naam Fyftjin en Fierder moet het verleden en de toekomst van de Elfstedentocht symboliseren. Zestien silhouetten staan rondom de Warkumer Trekfeart en verbeelden allemaal een editie van de Elfstedentocht. Veertien van hen staan als toeschouwer aan weerszijden van de Feart. Er is één schaatser, die iets boven het water hangt, uit het jaar 1986. ,,Daar kon ik natuurlijk niet om deelnemer W.A. van Buren heen”, zegt Stallen, ,,de kroonprins die zich onder een schuilnaam voor de editie van 1986 had ingeschreven.”

Model staan

Het zestiende silhouet staat iets verderop en is van een vader met zijn dochtertje op de schouders. Ze staan op de brug over de Feart en kijken richting Parrega. Het meisje wijst. Zou er iets aan komen in de verte? ,,De belangrijkste vraag die opkomt als het over de Elfstedentocht gaat is of er ooit nog een zestiende tocht verreden gaat worden. Dat is de toekomst, de hoop”, zegt Stallen.

De silhouetten maakt hij allemaal van cortenstaal, al staat het ontwerp nog niet helemaal vast. ,,Het idee is dat inwoners in Tjerkwerd straks model staan voor de silhouetten. Dat moet allemaal nog gaan gebeuren, maar de bereidheid om mee te doen is groot.”

Tjerkwerd komt in de buurt en in het omliggende landschap van het komen de contouren van de silhouetten perfect tot zijn recht

Tjerkwerd ligt ongeveer op de helft van de Elfstedenroute, berekende Stallen. ,,De route is wel eens verlegd en de tocht is zelfs een keer andersom verreden. Dus wat het precieze midden is, is niet te meten. Tjerkwerd komt in de buurt en in het omliggende landschap van het komen de contouren van de silhouetten perfect tot zijn recht.”

Lees ook: Elfstedentocht leeft ook ver buiten de grenzen van Fryslân

Nadat hij het idee had om Elfstedenkunst te maken, zocht hij verbinding met de inwoners van Tjerkwerd. Hij viel, zegt hij, met zijn neus in de boter. ,,Want het contact ging eigenlijk meteen heel gemakkelijk.”

In het dorp zijn veel bewoners enthousiast over de komst van het kunstwerk langs de Feart. ,,Tjerkwerd is een mooi dorp en heeft een mooie kerk, maar dit verrijkt het nog meer”, zegt Sytske Fritsma van de werkgroep cultuur Tjerkwerd.

Kinderen

De kunstenaar zocht ook contact met Linda de Boer, directeur van basisschool De Reinbôge in Tjerkwerd. ,,De vader en het meisje zijn het belangrijkste silhouet van het werk”, legt Stallen uit. ,,Maar wat gaat er door het hoofd van het meisje? Waar denkt zij aan? Die vraag mogen de kinderen van het dorp beantwoorden.”

De winnende tekst komt op een plaat te staan die naast het silhouet op de brug komt. Dat is toch een hele eer

De Boer vindt het leuk dat de kinderen van groep 6 een rol krijgen in het kunstwerk. ,,Zij zijn de jury die bepaalt wat ‘het famke’ denkt. De winnende tekst komt op een plaat te staan die naast het silhouet op de brug komt. Dat is toch een hele eer.”

Lees ook: Een zoektocht naar de herkomst van het woord klúnje of klune: van het veen naar het ijs?

Begin dit jaar gaf de gemeente Súdwest-Fryslân de vergunning af om het kunstwerk te plaatsen. Dat was nog even spannend, omdat welstandscommissie Hûs en Hiem bezwaren had tegen het silhouet van de vader en het meisje op te brug. Te rommelig tussen alle andere onderdelen rond de brug, oordeelden zij en drongen erop aan het brugwachtershuisje desnoods te verplaatsen. Zo ver komt het allemaal niet. De gemeente gaf de vergunning namelijk toch af, en negeerde het advies.

Hobbel

De enige hobbel voordat Stallen zijn kunstwerk kan maken is geld. Van de gemeente kreeg het project 15.000 euro. Vanuit andere fondsen kwam er ook geld, waardoor er nu 35.000 euro is binnengehaald. ,,Maar dat is nog niet genoeg”, zegt Stallen, die naar eigen zeggen ook te maken had met tegenvallers, zoals het Iepen Mienskipsfûns dat ‘het ontwerp niet uniek genoeg’ vond.

Ik hoop dat Friezen de waarde van het werk ook zien en bereid zijn te doneren. Elk bedrag is welkom

De crowdfunding, die vandaag van start gaat, moet het resterende geld opleveren. Stallen is positief. ,,Klasina Seinstra en Henk Angenent, de winnaars van de laatste editie, spannen zich in. Ik hoop dat Friezen de waarde van het werk ook zien en bereid zijn te doneren. Elk bedrag is welkom en er staan leuke tegenprestaties tegenover.”

Meer informatie over Fyftjin en Fierder en de crowdfunding staan op www.fyftjin.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu