Toch geen Visserijdagen in Harlingen, gemeente kan door aangescherpt coronabeleid geen vergunning afgeven voor driedaagse festijn

Eerst zouden de Visserijdagen in Harlingen toch door kunnen gaan op een andere locatie, maar met de nieuwste aanscherpingen van het coronabeleid kan de gemeente Harlingen geen vergunning geven voor het driedaagse festijn.

De opening van de Visserijdagen twee jaar geleden.

De opening van de Visserijdagen twee jaar geleden. Foto: Hoge Noorden / Jaap Schaaf

Op 2 juli meldde de organisatie nog dat de Visserijdagen definitief doorgingen. Wel zou, om voldoende afstand te kunnen bewaren tussen de bezoekers het feest niet in het centrum, maar aan de Willemshaven gehouden worden. Ook zouden alleen Harlingers aan het feest mee kunnen doen. Dinsdag maakte de gemeente Harlingen echter bekend dat, door de aangescherpte maatregelen, de Visserijdagen definitief niet door kunnen gaan.

Teleurstelling

De gemeente kan geen vergunning geven omdat meerdaagse evenementen sinds afgelopen vrijdag zeker tot 13 augustus niet meer mogen. De Visserijdagen stonden weliswaar van 24 tot en met 28 augustus gepland, maar dat is te krap na 13 augustus om te kijken of er alsnog een vergunning kon worden verleend, aldus voorlichter Tjeerd Breuker.

Het schrappen is een teleurstelling voor de organisatoren die volgens voorzitter Jules Dutrieux het programma rond hadden. ,,Het was al wel aangepast omdat we niet in het centrum konden. Maar nu hoorden we van de gemeente dat we alsnog geen vergunning kunnen krijgen.”

Schadevergoeding

De organisatie gaat geen schadevergoeding eisen. Dutrieux: ,,We hebben natuurlijk de nodige kosten gemaakt, maar daar komen we in goed overleg met de gemeente wel uit.”

Het schrappen van de Visserijdagen heeft ook gevolgen voor andere evenementen. Zo gaan ook de muziekavonden van Stichting Evenementen Grote Bredeplaats niet door. Die zouden op dezelfde plek als de Visserijdagen worden gehouden bij het afgeschermde deel van de Willemshaven. Ze zouden daarbij gebruik maken van de veiligheidsmaatregelen en afscherming van het hoofdfeest. Dat kan met het schrappen van het hoofdfeest niet meer.