Toch subsidie voor komst veteranen

De provincie Fryslân is alsnog over de brug gekomen met een subsidie voor de komst van vier Canadese veteranen voor de viering van 75 jaar vrijheid volgend jaar. Eerder was er een afwijzing.

Canadese oorlogsveteranen tijdens de herdenking van de bevrijding bij een eerdere editie.

Canadese oorlogsveteranen tijdens de herdenking van de bevrijding bij een eerdere editie. Foto: ANP

De stichting Canadian Liberators zoekt nog naar subsidiemogelijkheden voor een rondrit door de provincie met de veteranen. De stichting deed eerder dit jaar een aanvraag voor de speciale subsidie van in totaal vier ton die de provincie beschikbaar stelde in het kader van 75 jaar vrijheid. Dit verzoek werd afgewezen, onder meer omdat de provincie het niet vernieuwend genoeg vond. Vernieuwing was een voorwaarde bij de eenmalige subsidieregeling. In 2015 en 2018 brachten de veteranen ook een bezoek aan Fryslân.

De provincie liet gisteren weten dat ze alsnog uit een ander potje 25.000 euro beschikbaar stelt voor de komst van de veteranen. De gemeente Leeuwarden past de overige 15.000 euro bij. ,,Hier zijn we heel blij mee”, zegt secretaris Marco Kalmijn van de stichting Bevrijdingsfestival Fryslân waar de stichting Canadian Liberators onder valt. ,,Dit is genoeg om de komst van de Canadezen in ieder geval door te laten gaan.”

As wy it dan diele mei de mienskip en der komme dizze reaksjes op, is it by ús net ‘de farao versteende zijn hart’

Gedeputeerde Sietske Poepjes zegt desgevraagd dat de provincie nu alsnog geld beschikbaar stelt met het oog op de vele reacties op de afwijzing. Aanvankelijk vond de provincie het project inderdaad wat minder belangrijk omdat het nu al de derde keer sinds 2015 wordt. ,,As wy it dan diele mei de mienskip en der komme dizze reaksjes op, is it by ús net ‘de farao versteende zijn hart’. Dan geane wy dêr romhertich mei om.”

De provincie wijst wel de 15.000 euro af die de stichting ook nog vroeg, voor het organiseren van een rondrit door de provincie met de Canadezen en historische legervoertuigen van Keep Them Rolling uit Ternaard. Poepjes zei dat de stichting daarvoor op zoek zal moeten naar andere fondsen. ,,Want wy hawwe as provinsje ek net ûnbeheinde middels.”

Route

Kalmijn zegt dat de stichting daar zijn best voor gaat doen. ,,We gaan de verschillende gemeenten waar we doorheen willen rijden aanschrijven voor een subsidie om dit mogelijk te maken.”

Kalmijn wil nog niets kwijt over de route. ,,De vorige keer ging dit mis en stonden mensen op de verkeerde plek te wachten. We brengen dit pas naar buiten als de route zeker is.” Er wordt onder andere gedacht aan Dokkum, Franeker, Sneek, Drachten en Heerenveen. Daarnaast worden nog fondsen aangeschreven voor het uitbrengen van een documentaire over Canadese veteranen en een kunstproject van een dochter van een van de veteranen.

Nieuws

menu