Dit artikel is vandaag gratis

Wat gaat er gebeuren met het leegstaand Belastingkantoor in Leeuwarden? De toekomst van het vervallen gebouw moet begin 2023 duidelijk zijn

Het oude belastingkantoor aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden. Foto: Marcel van Kammen

Voor 1 april 2023 moet duidelijk zijn wat er met het voormalige kantoor van de Belastingdienst aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden gaat gebeuren.

Het verwaarloosde pand waaruit zes jaar geleden de laatste ambtenaren vertrokken, wordt vaak genoemd als opvanglocatie voor vluchtelingen. Daartoe zijn op korte termijn echter geen mogelijkheden, zo laat het Rijksvastgoedbedrijf weten.

CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Harry van der Molen drongen in vragen aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) aan op een versnelde herbestemming. Maar de minister stelt dat de bouwkundige toestand en de staat van de installaties dat bemoeilijken. Het kraken van het pand en een brand enkele jaren geleden zorgden daar mede voor. De status van gemeentelijk monument helpt ook niet bij benodigde verduurzaming, aldus De Jonge. En alles bij elkaar maakt dat de transformatie tot een dure aangelegenheid.

De gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar is van het gebouw naar ontwerp van Leeuwarder architect Piet Zanstra, zijn in gesprek ‘om te zorgen dat het pand snel een nieuwe functie krijgt. Inzet is in het eerste kwartaal van 2023 een aanpak voor de herbestemming gereed te hebben’, aldus De Jonge. Er wordt intussen een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.

Wonen en werken

Gebouwen in dit deel van het financiële hart van Leeuwarden mogen inmiddels zowel voor bedrijvigheid als wonen worden gebruikt. Rijk en gemeente willen het voormalige belastingkantoor ook zo snel mogelijk een woonfunctie geven. Maar in hun gesprekken is ook voortzetting van de kantoorfunctie aan de orde geweest, omdat wonen mogelijk een te dure transformatie vraagt. De slappe kantoormarkt werkt daarbij evenwel niet mee.

Nieuws

menu