Dit artikel is vandaag gratis

Toezichthouder: gasopslag Grijpskerk kan veilig de gaswinning van Groningen overnemen. Groningen-veld mogelijk eerder dicht

De installaties van de ondergrondse gasopslag van de NAM in Grijpskerk, die in 1997 officieel is geopend. Foto; ANP

Het Groningen-gasveld kan mogelijk eerder dicht dan volgend jaar. De gasopslag in Grijpskerk kan de toevoer van aardgas voor de Nederlandse huishoudens vervangen, zonder dat dit zorgt voor bodemdaling of kans op aardbevingen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) concludeert dat in een vrijdag gepubliceerd advies aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De gasopslag in Grijpskerk moet de samenstelling van het aardgas wel aanpassen, zodat het ook bruikbaar wordt voor de huishoudens in Nederland. Dit heeft geen gevolgen voor mens en milieu, stelt het SodM na onderzoek. Verder hoeft er niets aan de opslag te veranderen, laat een woordvoerder weten.

Definitief besluit volgt

Het SodM adviseert daarom het ministerie om de gasopslag zo optimaal mogelijk in te zetten en zo min mogelijk gas te winnen uit het Groningen-gasveld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zegt dit advies mee te wegen bij het nemen van een definitief besluit over de inzet van de gasopslag in Grijpskerk. Wanneer het besluit precies genomen wordt, is nog niet duidelijk. Het kabinet besloot in 2018 om de Groningse gaskraan dicht te draaien. Vanaf midden 2022 zou er geen gas meer nodig zijn uit het gasveld.

Op dit moment bevat de gasopslag in Grijpskerk een vorm van aardgas die niet geschikt is voor particulieren. Aardgas uit het Groningen-gasveld is dat wel, maar na een verandering in de samenstelling van het aardgas in Grijpskerk kan dit ook gebruikt worden door huishoudens.

Nieuws

menu