Topzomer voor recreatiesector in Fryslân

Fryslân beleeft een topzomer. De toeristische en recreatieve sector draait een recordomzet. Het is zelfs drukker dan in 2018 toen Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was. Veel toeristen zijn voor het eerst in Fryslân, een gevolg van de coronacrisis.

Vrijwilliger Sjoerd Groen verkoopt Marrekrite-wimpels bij de Noarder Ie.

Vrijwilliger Sjoerd Groen verkoopt Marrekrite-wimpels bij de Noarder Ie. Foto: Simon Bleeker

Reisorganisatie Friesland-Holland beleeft de drukste zomer ooit. Directeur Albert Hendriks zegt dat hij profiteert van het niet doorgaan van de vele evenementen in de provincie, zoals het skûtsjesilen, de PC, Sneekweek en andere zomerse activiteiten. Hierdoor heeft zijn reisorganisatie meer hotelkamers beschikbaar.

Arrangementen

Friesland-Holland verkoopt veel arrangementen aan toeristen. Vooral het Elfstedenarrangement voor sloepen en fietsen wordt veel verkocht. Daarentegen is er opvallend weinig belangstelling voor de Fryske Wâlden. ,,Ze willen allemaal de elf steden doen. Dit jaar hebben we heel veel mensen die voor het eerst op een e-bike stappen om langs de elf steden te gaan. Die moeten we eerst uitleggen hoe een elektrische fiets werkt. Heel opvallend”, aldus Hendriks.

Dit jaar hebben we heel veel mensen die voor het eerst op een e-bike stappen om langs de elf steden te gaan

Een paar dagen slecht weer heeft geen invloed op het aantal boekingen, merkt Hendriks op. ,,Ons kantoor is de laatste weken ’s morgens om zes uur al bereikbaar om klanten te woord te staan. Er wordt dagelijks voor 20.000 euro aan boekingen gedaan. Deze zomerdrukte maakt alle schade van het hele voorjaar voor heel veel mensen in de toeristische en recreatieve sector weer goed”, beweert Hendriks. Alleen de traditionele zeilvaart heeft nog erg te lijden onder de beperkende coronaregels. ,,Maar binnenkort kom ik met een oplossing, een alternatief.”

Drukte op het water

Bij De Marrekrite merken ze de enorme drukte op het water. Voor het eerst in het zestigjarig bestaan van het Friese recreatieschap zijn aan het begin van het zomerseizoen alle wimpels in middelformaat uitverkocht. Dat zijn er zo’n achthonderd. ,,Dat is nog nooit gebeurd”, zegt Corrie de Groot van De Marrekrite. Met de aankoop van een wimpel steunen watersporters de gratis aanlegplaatsen in het Friese waterland. ,,Helaas kunnen we geen wimpels bijbestellen omdat de levertijd te lang is.”

Helaas kunnen we geen wimpels bijbestellen omdat de levertijd te lang is

Grote en kleine wimpels zijn nog wel op voorraad. Jaarlijks levert de wimpelactie De Marrekrite tussen de 150.000 en 160.000 euro op. Dat de middelste wimpel nu al uitverkocht is, zegt iets over de grote drukte op het water, zegt De Groot. Ook de milieuboot die de afvalcontainers op de eilandjes en langs de waterkant in Midden- en Zuidwest-Fryslân leegt, haalt extra vuilnis op.

Hele jaar vol

Bootverhuurders draaien dit jaar een topseizoen. Vanaf maart tot en met eind september heeft Gerard Koedijk van Naut Watersport in Drachten al zijn Doerakken verhuurd. ,,We zitten bijna het hele jaar vol. Ik heb alleen de laatste week van september weer plek. In coranatijd kon je met de boot altijd veilig op stap”, legt Koedijk uit.

Turfroute

Op de Turfroute in Zuidoost-Fryslân merken ze ook extra drukte bij de sluizen in Appelscha en Gorredijk. Auke Drent van de passantenhaven in Oldeberkoop heeft nog geen cijfers over dit jaar binnen. ,,Mar ik kin wol sizze: it is dit jier seker net minder drok”, aldus de voorzitter van de passantenhaven De Uutwiek.

Ik kin wol sizze: it is dit jier seker net minder drok

Bij Jachthaven Warten is het sinds maart al druk met campers, zegt Doetie Roeda. Ondanks de coronacrisis konden campertoeristen er altijd nog wel op uit. In de passantenhaven is het sinds deze week weer gezellig zomers druk. Bijzonder is wel dat alle 800 vaste ligplaatsen dit jaar voor het eerst allemaal verhuurd zijn. Ook de overdekte winterstalling is al volgeboekt. Wel is er nog plek om buiten boten te stallen.

Aanmerkelijke drukte

De provinciale brugwachters signaleren een ,,aanmerkelijke drukte” op het water, vertelt woordvoerder Harco Zwaan. Dat leidt overigens niet tot meer brugbedieningen, omdat de meeste vaartuigen onder de bruggen door kunnen en tijdens een passage meer boten tegelijk doorvaren.

Alle dagen moat ik minsken ôfsizze. Sels as it reint geane minsken net fuort of bliuwe se fuort

Campingeigenaar Jantsje Wijbenga van De Blijer Wadden in Blije beleeft het drukste jaar uit. Ze opende in 2017 de camping op de plek waar haar pake ooit een boerderijtje had en zit deze zomer bomvol. ,,Alle dagen moat ik minsken ôfsizze. Sels as it reint geane minsken net fuort of bliuwe se fuort”, zegt ze. Haar accommodatie trekt voor 95 procent Nederlanders. Een enkele Belg en Duitser strijkt bij Blije neer. Veel (camper)gasten laten weten dat ze normaal door Europa reizen, maar nu Fryslân aan het ontdekken zijn.

Schaatsmuseum

Pieter Bootsma van het Schaatsmuseum in Hindeloopen ziet de afgelopen weken meer klanten dan ooit in zijn museum. ,,Se sizze: ‘De ene zijn dood is de ander zijn brood’. Sa is it by ús wol wat. Wy hawwe it folle drokker as oars”, legt Bootsma uit. Overwegend Nederlanders verwelkomt hij deze zomer. Per keer mogen er maximaal twintig bezoekers in het museum aanwezig zijn. Gemiddeld zijn het er honderd per dag. Maar de afgelopen weken waren er vaak uitschieters bij van wel 150 gasten per dag. Jaarlijks trekt het kleine, particuliere museum tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers. Dit voorjaar was het museum annex pannenkoekenrestaurant en atelier voor Hindelooper schilderkunst noodgedwongen gesloten.

Nieuws

menu