Toren Bolsward wordt hersteld met stalen korset én hout

Het was geen verrassing dat de raad van Súdwest-Fryslân gisteren instemde met de restauratie van de toren van Bolsward. Het herstelplan werd echter een dag voor de vergadering nog wel gewijzigd.

Het voormalige stadhuis van Bolsward, dat momenteel grondig verbouwd wordt, zit al een tijdje zonder toren. De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân stemde gisteren in met de bekostiging van het herstelplan.

Het voormalige stadhuis van Bolsward, dat momenteel grondig verbouwd wordt, zit al een tijdje zonder toren. De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân stemde gisteren in met de bekostiging van het herstelplan. Foto: Simon Bleeker

Het voormalige stadhuis van Bolsward moet het sinds september zonder toren doen. Die bleek instabiel doordat het hout was aangetast door de bonte knaagkever. De restauratie kost zo’n 3,3 miljoen euro. Dat geld is niet alleen voor de torenspits, want ook balken in de rest van het pand zijn aangetast. Het geld komt bovenop de ruim twaalf miljoen euro die de gemeente al uittrok voor historisch centrum De Tiid in het voormalige stadhuis.

De gemeente heeft recent de plannen nog moeten omgooien. Het college koos in eerste instantie voor het aanbrengen van een stalen korset in de toren (scenario 3), in plaats van het aanbrengen van nieuw hout (scenario 2). Welstandscommissie Hûs en Hiem en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voelden meer voor die tweede variant, maar het college koos in maart voor het staal omdat dat toekomstbestendiger en steviger is dan hout.

Nadien bleek dat de oplossing met staal niet volledig mogelijk was. In het bovenste deel van de toren is namelijk te weinig ruimte voor zo’n stalen korset. Daarom wordt hier de bestaande houten constructie versterkt en hersteld, waardoor uiteindelijk een mengvorm tussen scenario’s 2 en 3. ‘De stalen spin blijft noodzakelijk, omdat in het onderste deel van de constructie de meeste schade aanwezig is’, schreef het college. Die pin wordt vastgemaakt aan de houten constructie. Voor de kosten maakt deze oplossing niets uit. Hûs en Hiem en de RCE stemmen in met de nieuwe oplossing, al moet die nog verder worden uitgewerkt.

Geen alternatief

Het voorstel werd gisteravond aangenomen. Eigenlijk denken alle fracties er hetzelfde over: jammer dat het moet, maar het moet. Marieke Vellinga (D66): ,,We hadden het liever aan iets anders besteed, of in de huidige situatie helemaal niet. Maar het is nu eenmaal niet anders. Niets doen is geen optie.” Debbie Douwes (VVD) noemde de toren meer dan een verzameling stenen. ,,Als je de ketting van oma kwijtraakt, is het niet alleen een ketting. Die heeft ook gevoelswaarde. Dat is met de toren ook zo.”

Deel van de toren is net in het transportschip ‘Hercules’ getakeld. Straks komt ook het carillon nog deze kant op. Vanaf hier gaat het later vanmiddag van #Bolsward naar Sneek. pic.twitter.com/ZC4vmxS8jz

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) October 8, 2019

Toch zat het bij veel raadsleden gisteren niet lekker. Meerderen vroegen zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen, en of de Monumentenwacht de schade niet eerder had kunnen zien. Johan Feenstra (PvdA): ,,In al die jaren heeft er niemand kritisch naar gekeken. Dat geeft te denken en de PvdA heeft een pijnlijk onderbuikgevoel.” Hij vond het ook niet prettig dat het scenario plotseling gewijzigd was. ,,Dat wordt 5 voor 12 verstuurd, zonder dat wij het goed kunnen bekijken.” Ook had hij liever gezien dat de investering uit de reserves betaald worden. Nu wordt het vanaf 2021 vijftig jaar lang opgenomen in de vrije ruimte van de begroting.

Inspectie

Wethouder Mirjam Bakker zegde toe dat de de inspecties verscherpt worden. Wel benadrukte ze dat van de 742 rijksmonumenten in de gemeente, er slechts dertig in eigendom van de gemeente zijn, en dat de schade niet eerder gezien had kunnen worden. Ook beloofde ze dat er niet meer financiële lijken uit de kast komen bij de Tiid, waarvan de kosten de afgelopen jaren almaar opliepen.

De toren moet er volgend jaar weer staan.

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief

In #Bolsward start straks het laatste deel van de ontmanteling van de instabiele stadhuistoren. Vorige week is het carillon al weggetakeld en nu volgt het derde stuk. Twee kranen staan klaar voor de operatie. pic.twitter.com/iQICjM1mww

— Friesch Dagblad (@frieschdagblad) October 8, 2019

Nieuws

menu