Helpt het om het uiterlijk van de e-sigaret aan te passen om het gebruik ervan te verminderen? 'Als de marketing niets uit zou maken, dan zou de industrie er ook niet zoveel geld in steken'

Het produceert dan wel minder schadelijke stoffen, maar de e-sigaret (vape) is geen gezond alternatief. Toch blijkt de vape onder jongeren inmiddels een gadget te zijn met een stoer imago. En dat moet anders, vindt D66. Woensdagochtend diende de partij een motie in en leek een meerderheid van de Kamer dat plan te steunen. Met een saai uiterlijk dat doet denken aan een normale sigaret hoopt de Tweede Kamer het product uiteindelijk minder aantrekkelijk te maken voor jongeren. Of de jongeren in Fryslân dat ook als oplossing zien, dat is nog maar de vraag.

Een jonge man rookt een vaper, oftewel een e-sigaret.

Een jonge man rookt een vaper, oftewel een e-sigaret. Foto: ANP

De meeste jongeren doen het beide, blijkt uit een rondgang op NHL Stenden en via sociale media. Gewone sigaretten wisselen ze af met diverse fruitsmaken van de e-sigaret. „Soms vind ik de smaak van roken vies, dan is zo’n fruitsmaakje veel lekkerder,” zegt Eline Post (21). Ook Matthijs Kompier (21) gebruikt beide. „Waar ik voor kies hangt vooral af van waar ik zin in heb en in welke gelegenheid ik ben, maar ik rook niet meer dan voorheen.”

Nieuws

menu