Tot 2030 krijgt Fryslân er 6000 laadpalen per jaar bij

In de komende tien jaar worden naar verwachting zo’n 60.000 laadpalen in Fryslân aangelegd. Die zijn nodig om het groeiende aantal elektrische auto’s en schepen van stroom te voorzien. Nu telt Fryslân rond de 8600 palen. Aan het eind van dit jaar komt de provincie met een integrale visie op een netwerk van laadpalen.

Fryslân krijgt er duizenden laadpalen bij de komende jaren.

Fryslân krijgt er duizenden laadpalen bij de komende jaren. Foto: ANP

Het kabinet wil dat in 2030 alle auto’s die nieuw de weg op komen elektrisch zijn zijn. De verwachting is dat er dan zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s rondrijden, die samen ongeveer 1,7 miljoen laadpunten nodig hebben.

Voor die forse uitbreiding van het aantal laadpalen maakt het rijk 15 miljoen euro vrij. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat samen met zes regio’s en netbeheerders kijken waar de palen het meest nodig zijn. De zes regio’s komen ook met 15 miljoen over de brug. Fryslân vormt samen met Groningen en Drenthe een van de zes regio’s.

Ook met potentiële gebruikers als toeristen moet rekening worden gehouden

Bij het aanleggen van het net van laadpalen wordt niet alleen gekeken waar veel bezitters van elektrische auto’s wonen. Ook met potentiële gebruikers zoals toeristen moet rekening worden gehouden. Zo kan in de vakantietijd in het Friese merengebied een grote vraag naar stroompalen zijn door toeristen met een elektrische boot of auto.

Goed afgestemd

Netbeheerder Liander, die kampt met krapte op het stroomnet, denkt dat de laadpalen goed zijn in te passen, mits dat goed wordt afgestemd. De knelpunten zitten vooral in de midden- en hoogspanningsnetten, terwijl de laadpalen op het laagspanningsnet komen. Daar zijn ook problemen doordat veel stroom wordt opgewekt met zonnepanelen op daken, maar extra afname en verbruik kunnen zelfs helpen om dit probleem te reduceren, meldt het bedrijf.

Nieuws

menu