Dit artikel is vandaag gratis

Treinen van Arriva rijden ondanks de staking, busvervoer is onzeker

Een trein van Arriva. Foto: Arriva

Door een staking in het openbaar vervoer rijden regionale vervoerders donderdag erg wisselend. In het noorden van het land rijden de treinen van Arriva wel, net als treinvervangende verbindingen tussen Groningen en Leer en Maastricht en Heerlen, maar in het oosten van het land rijden er van Arriva en Keolis helemaal geen treinen. Ook bij de bussen is het beeld per regio anders.

Arriva meldt dat de buurtbussen in het noorden, oosten en zuiden van het land wel rijden en dat de bussen op de Waddeneilanden ook gaan. Voor andere busverbindingen is het onzeker of ze allemaal rijden. Dit hangt af van de vakbond waar een medewerker lid van is, de cao waaronder de medewerker valt én de stakingsbereidheid.

De bussen in Almere van Keolis, die allGo heten, rijden in de helft van de gevallen, net als de Syntus-bussen in Utrecht. In Twente rijdt ongeveer 30 procent van de bussen.

Kleinere vervoerders zoals Qbuzz, Transdev, Hermes en Connexxion zeggen dat het aantal bussen afhangt van de stakingsbereidheid onder medewerkers en dat pas kort voor een busrit kan worden aangegeven of de bus rijdt. De bedrijven adviseren reizigers kort voor vertrek de reisplanner te checken.

Meer stakingen

Volgende week maandag, woensdag en vrijdag wordt er ook gestaakt. De staking heeft betrekking op de cao in het streekvervoer die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Werkgeversvereniging VWOV heeft al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen. Zo wil de FNV dat de salarissen met 16,9 procent worden verhoogd over een periode van een jaar. Het CNV eist 14 procent loonsverhoging over achttien maanden. Het bod van de VWOV komt neer op een loonstijging van 11 procent.

Nieuws

menu