Troostactie voor runderen bij slachterij Vion in Leeuwarden

Dierenrechtenorganisatie The Save Movement hield maandag voor het eerst een actie in Fryslân. De actie vond plaats bij de runderslachterij van Vion in Leeuwarden. Het bedrijf heeft daarvoor ook toestemming gegeven.

Vlees met het keurmerk 'Beter Leven Vlees'. Volgens Vion is de runderslachterij in Leeuwarden voor het dierenwelzijn een verbetering.

Vlees met het keurmerk 'Beter Leven Vlees'. Volgens Vion is de runderslachterij in Leeuwarden voor het dierenwelzijn een verbetering. Foto: ANP

De actie is op touw gezet door Liesbeth Hoekstra uit Bolsward. Zij geeft leiding aan de Friese groep van The Save Movement, een in in 2010 in Canada opgerichte organisatie.

Recht op leven

De actie bij Vion is bedoeld om de slachtkoeien een hart onder de riem te steken, zegt Hoekstra. ,,Wij willen de dieren troosten, compassie tonen. Dieren willen niet naar de slacht, dieren willen leven. Daar hebben ze ook recht op.”

Volgens Hoekstra is het goed mogelijk om contact met de dieren te maken als de vrachtwagens met het slachtvee stilstaan. Actievoerders maken ondertussen foto’s en filmpjes die via sociale media worden gedeeld. ,,Op die manier willen we mensen bewust maken van wat er in slachterijen gebeurt. Dieren zijn geen product, maar levende wezens die worden gedood omdat mensen vlees willen eten.”

Dierenrechtenorganisatie is nu ook actief in Fryslân

De actie bij de slachterij in Leeuwarden duurde van zeven tot tien uur maandagochtend. ,,Dat hebben we met Vion afgesproken. Ons is verteld dat er gedurende die periode vier vrachtwagens met slachtkoeien worden verwacht. Die zullen een of twee minuten voor ons blijven stilstaan.”

Vion

Vion geeft toestemming omdat het bedrijf niet zit te wachten op onrust en onveilige situaties, vertelt Hoekstra. Eerder gaf Vion al toestemming voor een actie van The Save Movement bij zijn varkensslachterij in Boxtel. Die actie verliep rustig.

Volgens Vion is de runderslachterij in Leeuwarden voor het dierenwelzijn een verbetering. De in het Noorden gekochte slachtkoeien moesten voorheen naar de vestiging in Tilburg worden vervoerd. Dat lange transport blijft de dieren nu bespaard.

De vestiging in Leeuwarden was afgelopen zomer enige tijd gesloten vanwege een conflict met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het geschil is inmiddels bijgelegd.

Nieuws

menu