Stichting Tsjingas is teleurgesteld in de schets voor een nieuwe mijnbouwwet: 'Een wassen neus. Alle velden zijn al lang in kaart gebracht'

De kabinetsplannen om geen opsporingsvergunningen meer te geven voor gas en zout op land en onder de Waddenzee is geen reden tot gejuich, vindt Monique Plantinga van Tsjingas. ,,Alle gasvelden in Fryslân zijn al bekend, dus dat is een wassen neus.”

Mensen van de actiegroep Tsjingas laten zien dat ze geen boortoren en  gaswinning willen in het dorp Nij Beets. Derde van links is Monique Plantinga.

Mensen van de actiegroep Tsjingas laten zien dat ze geen boortoren en gaswinning willen in het dorp Nij Beets. Derde van links is Monique Plantinga. Foto: Tsjingas

Op de Wadden worden geen nieuwe vergunningen afgegeven, waardoor er na 2035 geen gas en zout meer gewonnen mag worden. De enige uitzondering is Ternaard, waar de aanvraag al liep. Dat daar ook geen streep door wordt gezet, vindt Plantinga veelzeggend. ,,Winning op plekken waar de plannen al in een vergevorderd stadium zijn, kan gewoon doorgaan. Ik kan me voorstellen dat een gasbedrijf denkt dat ze met het hebben van een concessie al in een vergevorderd stadium zitten, en dus mogen boren.”

Nieuws

menu