Dit artikel is vandaag gratis

Kun jij wel advies gebruiken om op je energiekosten te besparen? Twaalf Friese energiecoöperaties houden een middag met gratis energietips: 'We hopen op een vliegwieleffect'

Hoe houd je de energierekening in bedwang. Foto: ANP

Twaalf Friese energiecoöperaties houden 19 november een gratis energiebesparingsmiddag. Zij haken daarbij aan bij het landelijke initiatief ‘Samen de winter door’.

Met dit gezamenlijk initiatief willen energiecoöperaties in Nederland mensen helpen om zoveel mogelijk grip op de oplopende energierekening te krijgen.

De coöperaties hebben een zaal afgehuurd waar live kan worden gekeken naar tips van energie-experts. Bezoekers krijgen ook een pakketje mee waar ze thuis mee aan de slag kunnen gaan. ,,Daar zit bijvoorbeeld een placemat in die je door je huis heen leidt en wijst op mogelijke besparingsmogelijkheden. En ook een deurhanger die er bijvoorbeeld op wijst een gordijn niet voor de radiator te hangen”, verduidelijk Corien van der Linden van energiecoöperatie Trynergie uit de Trynwâlden, een van de deelnemende coöperaties.

Overspoeld

Ze erkent dat mensen op dit moment worden overspoeld met tips. ,,Daar zitten soms commerciële belangen achter en dat is bij ons niet het geval. Er komen vast ook tips aan de orde die mensen al elders hebben gehoord. Maar we hopen ook op een vliegwieleffect waarbij mensen met hun pakketje bij de buren langs gaan om de tips aan hen door te geven.”

De deelnemende coöperaties en de locaties van de voorlichtingsmiddag zijn op de website www.samendewinterdoor.nu te vinden.

Nieuws

menu