Twee keer de Elfstedentocht steppen voor twee goede doelen

Gekkenwerk, zo zeggen ze zelf. Met z’n zessen twee keer de Elfstedentocht op de step. Een monstertocht van 460 kilometer. „Je moet een positieve soort eigenwijsheid hebben, anders red je het nooit.”

Esther en Freddy Bloemhof uit Bolsward oefenen voor de stepelfstedentocht.

Esther en Freddy Bloemhof uit Bolsward oefenen voor de stepelfstedentocht. Foto: Niels de Vries

Op de verjaardag van Esther Bloemhof (44) kwamen twee geliefde gespreksonderwerpen voorbij: de lange zwemtocht van Maarten van der Weijden en de de stepelfstedentocht.

„Het was in september. We zaten met een groep te borrelen rond de tafel, toen mijn zwager ineens zei dat zijn vader de Elfstedentocht twee keer had gefietst. Waarom kunnen wij hem dan niet twee keer steppen, werd er toen geroepen.” Er werd meteen een groep stepfanaten samengesteld die aan de tocht in het komende pinksterweekeinde mee zou doen: Esther Bloemhof zelf, haar man Freddy (49), haar zwagers Johan (38) en Harm (43), Sjoerd Vellinga (40) en Jurjen Burghgraef (44).

Een tocht van 460 kilometer steppen lijkt op het eerste gezicht een bijna onmogelijke opgave die misschien alleen door topsporters kan worden voltooid. Bloemhof: „Wij willen dan ook graag weten of we dit kunnen als niet-topsporters. Je test eigenlijk je limiet. Een van onze inspiratiebronnen is Maarten van der Weijden. Het is geweldig wat hij deed; hij heeft ontzettend veel teweeggebracht. Toen hij de Elfstedentocht zwom, zag je deze provincie op z’n best. Nu verwachten we niet dezelfde commotie als toen, maar wel dezelfde enthousiaste sfeer.”

Eergisteren hebben we een tocht van 65 kilometer gestept, in dit stormachtige weer is dat al een hele uitdaging

Omdat alle deelnemers vrienden en familieleden hebben, die te maken hebben gehad met kanker en hart- en vaatziekten, besloot de groep al snel dat ze wilde steppen voor twee goede doelen: KWF kankerbestrijding en de Nederlandse Hartstichting. „Mijn schoonvader overleed helaas op 58-jarige leeftijd aan een herseninfarct. Dit komt natuurlijk erg dichtbij. Het maakt dat je voor dit soort goede doelen wil blijven vechten.”

Om ervoor te zorgen dat het hele plan ook door zou gaan, begon Bloemhof een dag na haar verjaardag de WhatsAppgroep ‘step460’. Vrij snel daarna begon het vele trainen. „Zelf heb ik de Elfstedentocht meerdere keren gestept, dus ik heb een aardige basis. De tocht twee keer steppen is natuurlijk wel wat anders, dus dit jaar hebben we een ander trainingsschema.” Nu traint de groep twee à drie keer in de week zo’n veertig, zeventig of honderd kilometer per keer. De grootste uitdaging is volgens Bloemhof de uiteindelijke lengte van de Elfstedentocht.

Elkaar oppeppen

„Eergisteren hebben we een tocht van 65 kilometer gestept. In dit stormachtige weer is dat al een hele uitdaging, maar natuurlijk alleen maar goed voor de conditie. Toch is het best vermoeiend, want we hebben er allemaal pittige banen naast. Ik moet zeggen dat het wel steeds een stuk gemakkelijker wordt om te doen, omdat je conditie steeds meer vooruit gaat. Ook op mentaal vlak is het al een stuk minder moeilijk. Je herstelt steeds sneller.”

Op pinksterzondag (31 mei) gaat de Elfstedentocht voor de 35e keer van start. „Die vrijdagnacht daarvoor starten wij met onze eerste ronde. Op pinksterzondag sluiten wij aan bij alle andere steppers.” Om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken heeft de groep ploegen ingeschakeld die aan de weg staan met EHBO-dozen, extra steppen en natuurlijk eten en drinken.

„Daarnaast proberen we zo dicht mogelijk bij elkaar te blijven, zodat we elkaar kunnen oppeppen. We willen in ieder geval met z’n allen over de streep komen in Bolsward.”

Ze hopen veel geld op te halen voor hun twee uitgekozen goede doelen. „Die man van mij wil 100.000 euro ophalen”, zegt Esther Bloemhof lachend. „Zelf vind ik het moeilijk om zomaar wat te roepen, maar ik zou een bedrag met vier nullen wel heel mooi vinden. Met zo’n groots project moet je ook hoog inzetten.”

Doneren kan via https://step460.nl/

Nieuws

menu