Twee militaire oefeningen in Fryslân, waarbij ook een veerboot wordt doorzocht

Defensie gaat de komende periode twee keer oefenen in Fryslân en Groningen. Van dinsdag 24 tot en met donderdag 26 augustus wordt door 85 infanteristen geoefend in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Westerkwartier en Hogeland.

Militairen bij een eerdere oefening in de Marnewaard.

Militairen bij een eerdere oefening in de Marnewaard. Foto: ANP

De militairen gaan aan de slag op oefenterrein De Marnewaard bij Lauwersoog, en op openbare locaties op zoek naar mogelijke opstellingen en observatieposten. Ze gebruiken daarbij 24 voertuigen.

Kort na de eerste trainingssessie, van 30 augustus tot en met 10 september, gaat de eenheid 41 Pantser Genie Bataljon oefenen. Ook deze oefening vindt plaats op de Marnewaard en in de directe omgeving. Er doen zo’n vierhonderd militairen aan mee, met zo’n negentig voertuigen. De genie, ‘de aannemer van Defensie’, gaat objecten als bruggen en viaducten verkennen, en objecten doorzoeken. Ook wordt een zogenoemde ontsmettingslocatie ingericht waar voertuigen brandschoon worden gemaakt. De genie houdt zich namelijk ook bezig met de bestrijding van CBRN-incidenten (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair).

Veerboot doorzocht

De verkenningen worden onder meer gedaan in Noardeast-Fryslân, Het Hogeland en Noordenveld. Op 2 en 3 september wordt in de haven van Harlingen een veerboot van Rederij Doeksen doorzocht. Op 3 september is er een verkenning op Vlieland, waarbij de militairen met rubberboten van Terschelling naar Vlieland varen. Van 3 tot en met 7 september wordt op Terschelling getraind met oefenmunitie.