Dit artikel is vandaag gratis

Twee onbewaakte spoorwegovergangen worden volgend jaar veiliger gemaakt

Een beveiligde spoorwegovergang. Foto: FD

Onbewaakte spoorwegovergangen bij Boazum en Wjelsryp worden volgend jaar aangepakt om ze veiliger te maken. De provincie stelt er geld voor beschikbaar.

Bij de spoorwegovergang in de Singel bij Boazum komen spoorbomen, bellen en lichten. Begin juni werd er nog een auto geschept in deze overweg richting camping Nij Wybranda. De twee inzittenden van 79 jaar kwamen om het leven. Nadat politici en FNV Spoor aandrongen op een snelle aanpak, liet spoorbeheerder ProRail weten dat procedures versneld zouden worden om de overweg veiliger te maken. De provincie draagt 200.000 euro bij aan de bekostiging.

De gemeente Waadhoeke krijgt 246.000 om de onbewaakte overweg bij Wjelsryp te vervangen door een onderdoorgang bij de spoorbrug, iets ten westen van de huidige overgang.

Er zijn dan nog twee onbewaakte spoorwegovergangen in Fryslân over, in de Aldeleane bij Deinum en in de weg Schuilenburg ten zuiden van Hindeloopen. ,,We hopen dat ook zo snel mogelijk af te handelen”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens. Het is de bedoeling dat de overwegen uiterlijk in 2023 zijn beveiligd.

Nieuws

menu