Twee regendagen frissen warm en vooral droog juli enigszins op

De maand juli verliep in Fryslân iets koeler dan vorig jaar, maar alsnog warmer dan gemiddeld. Vooral vergeleken met de periode 1951-1980 was het verschil groot. Ook was het een stuk droger dan gewoonlijk.

De tot op de volle bovendekken gevulde veerboot de Oerd komt aan op Ameland op 20 juli. Niet alleen dagjesmensen varen mee, ook staan op het dek eronder vrachtwagens vol met onder andere levensmiddelen voor de tienduizenden toeristen op het Waddeneiland.

De tot op de volle bovendekken gevulde veerboot de Oerd komt aan op Ameland op 20 juli. Niet alleen dagjesmensen varen mee, ook staan op het dek eronder vrachtwagens vol met onder andere levensmiddelen voor de tienduizenden toeristen op het Waddeneiland. Foto: Jan Spoelstra

Regen, regen en nog eens regen. Afgelopen zondag viel in Fryslân de nodige neerslag. Maar daarmee was de 31ste juli niet representatief voor de rest van de maand. Integendeel, juli was op de meeste plekken in de provincie juist een droge maand. Droger dan de afgelopen twee jaar én droger dan het gemiddelde sinds 1991. Gemiddeld viel er 50 millimeter regen, terwijl dat normaal gesproken 79 millimeter is. Dat betekent overigens niet dat er een laagterecord is gevestigd. In 2018 was de droogte nog veel groter: vier jaar geleden viel er gemiddeld slechts 7 millimeter.

21 juli

Nieuws

menu