Twee verdachten aangehouden voor aanslag met molotovcocktails op Sikkom-journalist Willem Groeneveld uit Groningen

De Groningse politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee mannen aangehouden, die verdacht worden van brandstichting en poging tot moord op de Groningse journalist Willem Groeneveld.

Journalist Willem Groeneveld nadat in 2019 stenen door zijn raam zijn gegooid.

Journalist Willem Groeneveld nadat in 2019 stenen door zijn raam zijn gegooid. Foto: Peter Wassing

Het gaat om een 31-jarige man en een 32-jarige man, beiden uit Groningen. Zij zouden in de nacht van woensdag op donderdag molotovcocktails in en tegen de bovenwoning van Groeneveld hebben gegooid. Groeneveld en zijn partner konden zelf de brand blussen. Niemand raakte gewond.

De politie heeft donderdagmiddag beelden van de aanslag gedeeld, waarop de mannen duidelijk te zien waren. Door het daaropvolgende onderzoek en tips die binnen kwamen, konden de twee Groningers worden aangehouden. ,,Niet alleen de politie heeft deze zaak hoog opgenomen, we zien dat mensen veel hebben meegedacht’’, zegt districtschef Frank Smilda. ,,De beelden zijn massaal gedeeld en de tips hebben er mede voor gezorgd dat de verdachten zo snel konden worden aangehouden.’’

Het is nog onduidelijk wat het motief is geweest voor de aanslag. Het onderzoek loopt nog.

Groeneveld is opgelucht dat de verdachten nu zijn aangehouden: ,,Ik ben heel blij dat de politie en justitie zich zo hebben ingezet. Hopelijk kan ik mijn leven nu weer een beetje oppakken.’’ De journalist zegt dat hij ,,regelmatig mensen boos maakt met artikelen”. Hij kreeg al vaker te maken met intimidaties en bedreigingen.