Dit artikel is vandaag gratis

Blokkade bij de Aldi in Drachten is afgebroken

Actievoerende boeren blokkeren de ingang van het distributiecentrum in Nijkerk. Een aantal actievoerders heeft er de nacht doorgebracht. Foto: ANP

De blokkade bij de Aldi in Drachten is afgebroken. De politie was daar ter plekke. Bij de Lidl in Heerenveen en Almere, de Jumbo in Raalte, de Boni in Nijkerk, de COOP in Gieten en de PLUS in Haaksbergen zijn nog protestacties gaande.

Melkveehouder Wietse Kooistra uit Oudega (Smallingerland) laat weten dat ze niet uit zijn op rellen: ,,Maar doen we niets, dan verlies ik mijn bedrijf.” Hij denkt dat het niet de laatste keer is dat boeren protesteren. ,,We gaan net zo lang door tot er iets verandert in de regels.”

Lading melk

Vijf minuten later rijdt de eerste vrachtwagen van de Aldi de poorten van het distributiecentrum in Drachten uit. Mustafa Sap staat met een lading melk in zijn vrachtwagen aan de andere kant en wil juist naar binnen. ,,Ik wacht hier al twee uur. Mijn baas zei al, rijd maar terug en probeer het later nog eens. Maar het distributiecentrum gaat hier om drie uur dicht. Ik moet van die melk af, anders heeft het geen zin meer. Daarom besloot ik te wachten.”

De blokkeeracties tegen de stikstofplannen van het kabinet begonnen maandagochtend, maar zijn bij sommige centra nog steeds aan de gang. Van supermarktketen Jumbo zijn dinsdagochtend nog steeds drie locaties geblokkeerd door actievoerders, zo laat een woordvoerster weten.

Volgens RTV Drenthe was ook een distributiecentrum van Jumbo in Beilen geblokkeerd, maar de boeren vertrokken daar dinsdagochtend na een gesprek met de burgemeester. Ook in Gieten is een distributiecentrum van Coop rond 10.00 uur weer vrij na een blokkade, aldus RTV Drenthe.

De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd. De gemeente Deventer heeft daarom sinds 10.30 uur een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij de centra te beëindigen.

Albert Heijn laat weten dat er geen distributiecentra worden geblokkeerd. Eerder op de dag werden in Oosterhout bij Nijmegen nog een verdeelcentrum voor boodschappenbezorgingen van AH en ook een distributiecentrum van Lidl geblokkeerd, maar daar zijn de boeren na een noodbevel van de gemeente vertrokken.

Om de boerenblokkades van distributiecentra ”in te dammen”, is in het Gelderse Nijkerk maandagavond een noodverordening uitgevaardigd, liet de gemeente weten. Actievoerders staan daar nog steeds bij een distributielocatie van Boni. Een aantal heeft er de nacht doorgebracht, een ander deel heeft de trekker achtergelaten om dinsdagochtend weer terug te keren, aldus De Stentor. Een verslaggever ter plaatse ziet dat de laadstations geblokkeerd zijn, de sfeer is rustig.

Weinig versproducten bij de Lidl

Door de protesten zijn meer dan tweehonderd supermarkten van Lidl zijn getroffen. Veel versproducten zijn daar minimaal of niet beschikbaar door het uitblijven van leveringen, meldt een woordvoerster. Dat komt door blokkades bij centra in Almere en Oosterhout bij Nijmegen. In Heerenveen is het distributiecentrum door protesterende boeren soms wel en soms niet in werking.

De keten met meer dan vierhonderd vestigingen in Nederland kan nog niet zeggen hoe hoog de schade uitvalt en of deze ergens gaat worden verhaald.

Maandag hadden zo’n twintig distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en groothandel Sligro te maken met blokkades van boeren.

Nieuws

menu