De uit Haarlem afkomstige torenspits.

Uit Haarlem afkomstige torenspits wacht nog steeds op plaatsing bovenop kerk in Vinkega

De uit Haarlem afkomstige torenspits. Foto: Lenus van den Broek

Het blijft nog even spannend voor de inwoners van Vinkega die zo graag een spits zien op de stompe kerktoren in het dorp. De in Haarlem gevonden en overgenomen spits - afkomstig van een katholiek ziekenhuis - is inmiddels opgeknapt en klaargemaakt voor plaatsing. 

De provinciale welstandscommissie Hûs en Hiem heeft er geen positief advies voor afgegeven, en dat maakt het lastig. De gemeente Weststellingwerf is er echter wel voor te porren, en zoekt achter de schermen naar een bevredigende oplossing.

Iedereen wil dit graag. Maar wat meespeelt, is dat goedkeuring ook een voorbeeld vormt. Dus er moet wel een verantwoord ja uitkomen

,,Het wachten is op het verlossende woord”, zegt bestuurslid Jeannette van Veen van de Stichting Behoud Finckegea. ,,Iedereen wil dit graag. Maar wat meespeelt, is dat goedkeuring ook een voorbeeld vormt. Dus er moet wel een verantwoord ja uitkomen.” Een proces dat tijd kost. ,,Maar we hebben goede hoop dat er snel uitsluitsel komt.”

Enthousiast

Van Veen blijft enthousiast over het plan. ,,Het is ook uniek. We hergebruiken een torenspits, en dan nog wel een katholieke spits op een hervormde kerk.” Het gebouw, dat ook van binnen wordt opgeknapt, zal waarschijnlijk als ontmoetingscentrum gaan dienen. Vanwege de coronamaatregelen is die verbouwing wel op een lager pitje gezet.