Mestzak van 1500 kilo die uit een aanhangwagen stak, werd 78-jarige fietser bij Wolsum fataal

,,Ik had geen idee dat ik dit zou veroorzaken. Het had anders gekund”, sprak een 22-jarige man uit Drachten die dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden moest verschijnen voor zijn aandeel in een verkeersongeval op 1 juli, waarbij een 78-jarige man het leven liet.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: Marchje Andringa

Het ongeval vond plaats op de Nijewei bij Wolsum toen de Drachtster met zijn bedrijfsauto een vrouw en een man op de fiets wilde inhalen op de smalle kronkelende weg. De 22-jarige man was aan het werk en had niet lang daarvoor een lading opgehaald, bestaande uit een zogenoemde mestzak van 1500 kilo, die hij moest afleveren bij een bedrijf in Bolsward. De lading stak echter uit en bij het inhalen van het stel op de fiets werden zij geraakt. De man kwam ten val en werd overgebracht naar het UMCG, waar hij na drie dagen overleed aan het opgelopen hoofd- en hersenletsel.

‘Dit gaat niet goed’

De 22-jarige bestuurder verklaarde tijdens het inhalen in de spiegel te hebben gezien dat de man op de weg slingerde en tegen de aanhangwagen botste. ,,Dit gaat niet goed”, zou hij daarna gezegd hebben tegen zijn collega op de bijrijdersstoel en daarna zou hij hebben geremd. Toen de man vervolgens ten val kwam, stopte hij. De weg was nog anderhalve kilometer lang. ,,Achteraf had ik er gewoon achter moeten blijven”, gaf de bestuurder aan tijdens een eerder politieverhoor.

De Drachtster zei pas naderhand door te hebben gehad dat de lading zo breed was, omdat deze door trillingen tijdens het rijden verder uitgezakt zou zijn. De aanhangwagen was beladen door zijn collega met spanbanden en daarna had hij het niet meer gecontroleerd. ,,Met meer personeel kun je dat strakker doen, dan gebeurt het uitzakken minder snel”, verklaarde hij. Op dat moment stak de lading al uit en was het geheel breder dan wettelijk is toegestaan.

Staken

Officier van justitie Thea Pitstra vond daarom dat het dodelijke ongeval te wijten was aan de Drachtster. ,,Op een smalle weg rijden, met zijwind, een te brede lading en dan toch inhalen. Dat kan niet”, stelde ze. Ook gaf ze aan dat hij de inhaalpoging eerder had kunnen staken. ,,Toen u het slachtoffer zag slingeren, besloot u om toch door te rijden.”

Ze pleitte voor het maximale aantal uren werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar, een meldplicht van de reclassering en een ambulante behandeling waarin de man wordt begeleid in zijn besluitvormingsproces. Uitspraak: 29 juni.