Uitbraak coronavirus onder zorgpersoneel in Surhuisterveen lijkt mee te vallen

Het aantal coronabesmettingen onder het zorgpersoneel van woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen lijkt mee te vallen, meldt GGD Fryslân. Van de ruim 400 zorgmedewerkers die in het afgelopen weekend door de GGD in Drachten zijn getest, blijken er acht besmet.

Het aantal besmettingen onder het zorgpersoneel van woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen lijkt mee te vallen.

Het aantal besmettingen onder het zorgpersoneel van woonzorgcentrum ’t Suyderhuys in Surhuisterveen lijkt mee te vallen. Foto: ANP/De Vries Media

Onder de 63 bewoners van ’t Suyderhuys die vorige week vrijdag al getest werden, zijn vier besmettingen geconstateerd. Ook zijn vier besmettingen vastgesteld bij nauwe contactpersonen van de bewoners. De GGD testte op grote schaal vanwege vermoedens van een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is. ,,Wy konkludearje dêrút dat fierder grutskalich ûndersyk net nedich is”, aldus GGD-woordvoerder Jan Arendz. ,,Wy rjochtsje ús no mear op it provinsjale byld.”

Lees ook: Intensieve maatregelen na uitbraak Suyderhuys

Dat houdt in dat de GGD een willekeurige steekproef van zestig monsters van positief getesten uit Fryslân laat onderzoeken op aanwezigheid van de besmettelijkere Britse coronavariant. Ook dertig monsters uit Friese zorginstellingen zullen hierop worden onderzocht. In totaal is het coronavirus nu bij 49 bewoners en 63 medewerkers van ’t Suyderhuys vastgesteld. Zes bewoners zijn overleden.

Noodopvang gesloten

Ondertussen is opnieuw een noodopvang van scholenkoepel Noventa in de gemeente Achtkarspelen gesloten. Het gaat om cbs De Merlettes in Kootstertille, waar drie leerlingen positief zijn getest. Bij een van de leerlingen is een relatie met ’t Suyderhuys te leggen. „In de gezinnen van deze leerlingen zijn ook besmettingen vastgesteld”, meldt directeur-bestuurder Harrie Steenstra.

De angst is zo groot onder ouders dat zij tot nu toe kiezen voor opvang in familie- of kennissenkring

Ouders die door de sluiting getroffen zijn, wordt speciale noodopvang aangeboden door Noventa. „Maar de angst is zo groot onder ouders dat zij tot nu toe kiezen voor opvang in familie- of kennissenkring.” Vorige week vrijdag sloot Noventa al preventief de noodopvang in Drogeham.

Nieuws

menu