Uitbreiding van Penninga's molen moet molenaarsambacht een impuls geven: 'We hopen dat de volgende generatie het overneemt'

Molenaar Harm Zuidstra (80) zou het mooi vinden als het molenaarsambacht nog generaties blijft bestaan. Uitbreiding van de Penninga’s Molen in Joure kan daar een bijdrage aan leveren. Als de laatste onderhandelingen met sponsoren zijn afgerond en de vergunningaanvraag is goedgekeurd door de gemeente De Fryske Marren, komt er een nieuw gebouw bij de molen.

Penninga's Molen in Joure.

Penninga's Molen in Joure. Foto: Simon Bleeker

De Penninga’s Molen staat sinds 1900 in Joure, maar de geschiedenis van de molen gaat veel verder terug. Ooit gebouwd in 1692 als papiermolen, genaamd De Jonge Dolfijn, stond de molen de eerste eeuwen in Westzaan. Toen de molen aan het einde van de negentiende eeuw in verval raakte door een blikseminslag en een brand als gevolg, greep molenaar Auke Penninga zijn kans om de molen te kopen, als vervanger voor zijn kort daarvoor ook afgebrande Westersche Molen. De onderdelen van de Penninga’s Molen werden in onderdelen verscheept over de Zuiderzee en aan de Jouster Skipsleat weer opgebouwd.

Workshops

Nieuws

menu