Uitjesbus ‘Jan’ van Vereniging Groengrijs rijdt eindelijk weer dagtochtjes voor minimagezinnen uit Súdwest-Fryslân

Nog maar twee ritjes had bus ‘Jan’ van de Friese tak van Vereniging Groengrijs gereden toen de pandemie hem stil zette. Deze zomervakantie rijdt hij weer. Minimagezinnen uit Súdwest-Fryslân kunnen mee op dagtochtjes.

Paul David Meesters van Groengrijs Fryslân met een vrijwilliger die anoniem wil blijven bij bus 'Jan'.

Paul David Meesters van Groengrijs Fryslân met een vrijwilliger die anoniem wil blijven bij bus 'Jan'. Foto: Groengrijs

Naar Texel gaat het vandaag. Met een volle bus reizen vrijwilligers van de Vereniging Groengrijs naar het Waddeneiland voor een dagtocht voor minimagezinnen uit de gemeente Súdwest-Fryslân. Vrijdag bezoekt het volgende gezelschap de Orchideeënhoeve in Luttelgeest en zo volgen er steeds twee tripjes per week, ook nog naar Walibi World in Biddinghuizen en Aqua Zoo in Leeuwarden. ,,We hopen dat we vijfhonderd mensen kunnen meenemen deze zomer”, zegt coördinator Paul David Meesters van Groengrijs Fryslân. ,,Dat gaan we zeker halen, want het loop storm.”

De gemeente Súdwest-Fryslân organiseert vanuit het project Simmer yn Súdwest normaliter een vakantieweek voor minima, maar gezien het feit dat vrijwel alle huisjesparken de hele zomer volgeboekt zijn omdat meer mensen in Nederland op vakantie gaan, is het alternatief van de dagtochtjes bedacht. Zo kwam de gemeente bij Groengrijs terecht. De gemeente betaalt de tripjes voor minimagezinnen, die zich kunnen melden via een link op de site van Simmer yn Súdwest .

Isolement

Groengrijs werd in 2011 in Amsterdam opgericht om mensen van alle leeftijden die om de een of andere reden in een isolement of eenzaamheid verkeren de mogelijkheid te bieden er eens op uit te gaan en anderen te ontmoeten. Inmiddels is het project uitgebreid tot negen bussen in Amsterdam, Amersfoort, de Achterhoek en, sinds 2019, Fryslân. 22.000 mensen beleefden een leuk dagje uit naar driehonderd bestemmingen. In Dronten is een afdeling in oprichting.

Meesters, ouderenpsychiater bij GGZ Friesland, nam het initiatief voor de Friese tak. In 2019 werd met een bijdrage van zijn werkgever een touringcar aangeschaft, die vanaf de thuisbasis bij MindUp, de ggz-locatie aan het Spoordok in Leeuwarden, dagtochtjes maakt. ,,We hadden twee tochten gereden toen corona kwam. We zijn vorige week pas weer aan de slag gegaan.”

Groengrijs heeft twee doelen, vertelt Meesters. ,,In de eerste plaats willen we minder bedeelde mensen een leuke dag bezorgen. En daarnaast willen we sociale participatie en interactie bevorderen. Dat werkt goed. Vorige week waren er bijvoorbeeld twee gezinnen van Iraakse statushouders mee. Die zitten dan samen in de bus met mensen die hikke en tein zijn in Fryslân. Die zouden elkaar anders niet zo gauw ontmoeten.”

Vrijwilligers

Groengrijs Fryslân kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken, er zijn zowel begeleiders als chauffeurs nodig. ,,Momenteel zijn er drie chauffeurs. Het aantal vrijwilligers is nog klein, omdat we niet goed hebben kunnen werven.”

Belangstellenden kunnen zich melden via groengrijsbusfriesland@gmail.com. Ook voor de coördinatie worden een of twee vrijwilligers gezocht.