Uitstel van aanleg nieuw vliegveld in Portugal is goed nieuws voor grutto en andere trekvogels

Het uitstel van de aanleg van een nieuw vliegveld in Portugal is goed nieuws voor de grutto en voor andere trekvogels. De luchthaven staat gepland in een Natura 2000-gebied, dat door de vogels wordt gebruikt om aan te sterken op hun reis naar weidevogelgebieden in Fryslân.

Het plan voor het vliegveld is al goedgekeurd door de Portugese regering, maar krijgt geen steun van de Portugese luchtvaartautoriteit Afac. Het vliegveld Montijo zou gevestigd worden ten zuiden van de Portugese hoofdstad Lissabon in de delta van de Taag. Hier liggen rijstvelden waar grutto’s na overwintering in Afrika rusten en eten, voordat een groot gedeelte van de vogels vanaf februari naar Fryslân trekt om te broeden.

Na het broedseizoen trekken de vogels weer zuidwaarts, een groot gedeelte daarvan vliegt over de Sahara naar Senegal en Guinee-Bisseau, waarbij ze het natuurgebied in de Taagdelta wederom als rustplek gebruiken. Wetenschappers en natuurgebieden vrezen dat het luchtverkeer de rust van de vogels zal verstoren waardoor ze niet genoeg energie hebben voor hun trektocht.

Mooi nieuws

Destijds trok de provincie al aan de bel door een brief te schijven aan de Portugese premier Costa en president Rebelo de Sousa waarin werd gesteld dat het nieuwe vliegveld een bedreiging vormde voor de grutto’s, waarvan een derde tot de helft van het totale aantal in Fryslân broedt.

Lees ook: Hopen op een beter seizoen voor de grutto

Gedeputeerde Douwe Hoogland laat weten dat het ,,fantastisch” is als de Portugese autoriteiten uiteindelijk besluiten af te zien van de bouwplannen in het gebied. ,,Het is heel mooi nieuws voor de grutto, we willen natuurlijk dat we in Fryslân straks heel veel kuikens kunnen verwelkomen.”

Het gevaar is nog niet geweken. De Portugese regering laat weten de plannen te willen doorzetten

De plannen werden destijds juridisch ook aangevochten door Portugese natuurbeschermers, die werden gesteund door de Vogelbescherming. De organisatie startte vorig jaar een petitie waarbij tienduizenden handtekeningen werden opgehaald. Marieke Dijksman van de Vogelbescherming zegt blij te zijn met het nieuws, maar blijft wel voorzichtig. ,,Het gevaar is nog niet geweken. De regering laat weten de plannen te willen doorzetten. In ieder geval is het ze nu een stuk moeilijker gemaakt.”

Vlieghub

Volgens Portugese wetgeving moeten alle betrokken overheden bij een omvangrijk bouwproject als dit instemmen. Omdat buurtgemeenten Seixal en Moita bezwaar maakten in verband met de gevolgen voor de natuur, kon de Anac niet instemmen met de bouwaanvraag.

Lees ook: Regering moet meer haast gaan maken met het redden van de weidevogels

Vliegveld Montija moest de tweede vlieghub van de stad worden, gezien het gegeven dat de luchthaven Portela in Lissabon, de groei van vliegverkeer al jaren, tot de coronacrisis, amper aankon. De Portugese regering wil gaan onderzoeken of ze de betreffende wetgeving kunnen wijzigen en ook kijken of er andere oplossingen mogelijk zijn, waaronder een andere bouwlocatie.

Nieuws

menu