Uitstel van opening vliegveld Lelystad

De opening van de vernieuwde luchthaven in Lelystad zal niet volgend jaar april plaatsvinden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur meldt aan de Tweede Kamer dat de planning ‘niet langer haalbaar’ is.

De nieuwe terminal van vliegveld Lelystad Airport. Het blijft onduidelijk wanneer het nieuwe vliegveld in gebruik wordt genomen.

De nieuwe terminal van vliegveld Lelystad Airport. Het blijft onduidelijk wanneer het nieuwe vliegveld in gebruik wordt genomen. Foto: ANP

Het wordt de derde keer dat de opening van Lelystad wordt uitgesteld. Een nieuwe streefdatum voor de opening wordt nog niet genoemd. ‘De komende periode wordt voortvarend doorgewerkt met het doel om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen’, aldus de bewindsvrouw.

Het uitstel volgt op de recente uitspraak van de Raad van State dat het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) onwettig was. Die uitspraak betekent dat het ministerie moet aantonen dat de stikstofuitstoot niet onacceptabel toeneemt als Lelystad Airport er komt.

Dit is een belangrijk signaal aan de bezorgde bewoners in de buurt van het vliegveld

Van Nieuwenhuizen zoekt naar een oplossing voor Lelystad, maar dat kan even duren. ‘Dit moet zorgvuldig gebeuren. Een eerste analyse van de oplossingsrichtingen van de PAS-uitspraak laat zien dat dit niet gaat lukken binnen het eerdere tijdpad.’

Ook wacht de minister nog steeds op een besluit van de Europese Commissie over de plannen voor Lelystad Airport. Dat duurt nog even, schrijft ze aan de Kamer. De Commissie zal ‘op zijn vroegst’ in september met haar oordeel komen.

Gejuich

Actiegroepen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport hebben het hernieuwde uitstel van de opening van het vliegveld gisteren met gejuich begroet. ‘Weer uitstel, nu door naar afstel’, laten zij in tweets weten.

In Den Haag wordt zowel in de coalitie als bij de oppositie positief gereageerd op het uitstel van de opening van Lelystad Airport. „Dit is een heel verstandig besluit”, aldus Jan Paternotte van regeringspartij D66. „De minister doet hiermee recht aan het principe ‘zorgvuldigheid boven snelheid’ en dat is een belangrijk signaal aan de bezorgde bewoners in de buurt van het vliegveld.” Eppo Bruins van coalitiegenoot ChristenUnie spreekt van een logisch besluit. „Omwonenden moeten ervan op aan kunnen dat de overheid iedere stap in het proces netjes afloopt.”

Oppositiepartijen GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren hopen dat de uitbreiding van het vliegveld uiteindelijk helemaal van tafel gaat.

Nieuws

menu