Uniek uurwerk van Meindert Riemersma uit Kollum is weer terug in Fryslân: 'Na 100 jaar vergeten te zijn, komt 'ie nu weer tot leven'

Uniek, inventief en bijster ingewikkeld: dat is het uurwerk van Riemersma dat na 100 jaar weer in Fryslân staat. Maandag was de presentatie in het Planetarium in Franeker, waar de klok een prachtige plek heeft tussen andere bijzondere radarwerken.

Anton Lijfering (l) en Thomas Lijfering (r) laten het uurwerk van hun overgrootvader met het volste vertrouwen achter bij Adrie Warmenhoven, directeur van het Planetarium.

Anton Lijfering (l) en Thomas Lijfering (r) laten het uurwerk van hun overgrootvader met het volste vertrouwen achter bij Adrie Warmenhoven, directeur van het Planetarium. Foto: Catrinus van der Veen

Het uurwerk is, op basis van een Friese staande klok, in 1881 gemaakt door Meindert Riemersma uit Kollum. Hij was uurwerkmaker en logementhouder, samen met zijn vrouw Dieuwke Laskewitz, in café De Koornbeurs. Wat het uurwerk zo bijzonder maakt zijn het grote aantal speciale functies die Riemersma voor de klok heeft ontworpen.

Nieuws

menu