Urk onderzoekt smakeloos protest van jongeren tegen coronaregels en een coronatoegangsbewijs

Een groep jongeren op Urk heeft zaterdagavond in het dorp rondgelopen in nazikleding, blijkt uit beelden op sociale media. Het zou gaan om een protest tegen een coronatoegangsbewijs. Burgemeester Cees van den Bos wil met de jongeren in gesprek.

Urk.

Urk. Foto: ANP

De gemeente Urk heeft de betreffende beelden gezien en onderzoekt met de politie en het Openbaar Ministerie of het tafereel op de beelden strafbaar is, meldt De Stentor .

Een van die beelden komt van een bewakingscamera. Daarop is te zien dat de personen in een militair uniform met pistolen anderen schrik aanjagen in het uitgaanscentrum van Urk. De eigenaar van de bewakingscamera bevestigt dat de beelden echt zijn en zaterdagavond gemaakt zijn. ,,Het gaat zondag massaal rond in appgroepen. Op het industrieterrein hadden ze een feestje en ze zijn daarna het oude dorp ingegaan. Het zijn respectloze lui.”

Op een andere foto, herleidbaar tot het onder jongeren populaire sociale mediaplatform Snapchat, is te zien dat acht jongeren op het industrieterrein op een rij poseren. Twee hebben een lange zwarte jas aan, iedereen lijkt tot aan de knieën zwarte regenlaarzen aan te hebben. De kledij heeft kenmerken uit het nazitijdperk.

Urk prikt het niet

Foto’s en video’s zijn geplaatst op de besloten Instagrampagina van ‘Urk prikt het niet’ zouden erop wijzen dat de jongeren met hun actie protesteren tegen het coronatoegangsbewijs. Zo is er een beeld van iemand in een nazi-uniform die een jongen in een gevangenisoutfit met gele ster zogenaamd onder schot houdt. De jongen is geknield. Hierbij staat: ‘Welke vorm van apartheid begrijpt de overheid niet?’

Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft met afgrijzen op de beelden gereageerd. ,,We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen. Niet alleen de gemeente, maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af.”

Van den Bos (SGP) wil graag met de jongeren in gesprek.