UPDATE: minister Adema van Landbouw stelt na tumult over zijn stikstofuitspraken dat hij achter het reductiedoel voor 2030 staat

Landbouwminister Piet Adema moet zijn uitspraak terugnemen dat hij ,,niet dogmatisch” wil vasthouden aan het stikstofdoel van 2030, zegt VVD-Kamerlid Thom van Campen. Het gaat om het doel om in 2030 de uitstoot te halveren. ,,Het verkopen van het loslaten van die deadline is gratis bier wat we allemaal misschien in zaaltjes willen verkopen. Die luxe kunnen we ons niet permitteren”, zegt Van Campen na een overleg met de stikstofspecialisten in de coalitie.

Landbouwminister Piet Adema in gesprek met boeren in het Van der Valk-hotel in Drachten

Landbouwminister Piet Adema in gesprek met boeren in het Van der Valk-hotel in Drachten Foto: Jilmer Postma

Op de vraag of Adema zijn uitspraken moet terugnemen zegt Van Campen: ,,Ik denk dat dat nodig is.” De bewindsman deed zijn uitspraken op een bijeenkomst met boeren bij Van der Valk in Drachten maandagavond. Dat was dinsdag al in het Friesch Dagblad te lezen. De minister stelde dat 2030 ,,niet in steen gebeiteld” is. Zoals Johan Remkes in zijn rapport ook al had gesteld. Wel moet er op twee evaluatiemomenten tussen nu en 2030 duidelijk worden of het herstel van de natuur op de goede weg is.

Nieuws

menu