Van Simon de Schaker leer je: schaken is net zo leuk als lezen
In het kader van de Kinderboekenweek maakte auteur Joyce van der Meijden gisteren een voorleestournee langs scholen in Noordwest-Fryslân. ,,Supercool!”
Joyce van der Meijden onthult de favoriete lectuur van schaakwereldkampioen Magnus Carlsen. Foto: Marchje Andringa
,,Hoe schrijft u die boeken allemaal, met potlood of typt u alles?” Wie door een schoolklas vol kinderen van acht, negen jaar ondervraagd wordt, kan de meest ontwapenende en onverwachte vragen krijgen.
Zo ook Joyce van der Meijden, auteur van de spannende boeken over Simon de Schaker, op bezoek bij de groepen 5 en 6 van cbs De Skeakel in Sexbierum. ,,Goede vraag”, vindt ze. ,,Als ik een idee krijg en er is geen computer in de buurt, schrijf ik het met de hand op. Maar het hele verhaal typ ik uit op de computer.”
Simon de Schaker
Voor zo’n 45 kinderen leest Van der Meijden fragmenten voor uit Akelige Arnold , het eerste van tot nu toe twee delen in de serie over Simon de Schaker. Ook op De Toermalijn in Franeker en De Flambou in Oosterbierum leest ze voor uit eigen werk. De tienjarige Simon wil later graag schaakgrootmeester worden, hoewel zijn vader meer ziet in een carrière als spits bij Ajax. Simon krijgt van zijn oma een oude schaakcomputer uit 1980, een mysterieus apparaat waarmee hij steeds beter wordt in schaken. Maar zijn vader vindt dat maar niks. Misschien heeft dat iets te maken met oom Arnold, die Nederlands kampioen schaken is.
Over schaken wordt vaak heel serieus gedaan, maar ik wil het plezier overbrengen
,,Ik heb drie kinderen en mijn oudste twee schaken op een club”, vertelt de auteur aan de klas. ,,Ik dacht: er zijn zó veel boeken over voetbal, maar niet over schaken. Daarom schrijf ik boeken over schaken.”
In de Lytse Bieb van De Skeakel staan inderdaad boeken van Snelle Jelle, Koen Kampioen, Gek op voetbal van Dirk Nielandt en Kampioen fan FC Top van Jelle Bangma. Boeken over schaken staan er niet tussen, terwijl schaken juist zo leuk is. ,,Over schaken wordt vaak heel serieus gedaan, maar ik wil met mijn boeken het plezier overbrengen dat schaken geeft”, zegt Van der Meijden, van huis uit copywrighter en columnist van het Noordhollands Dagblad en De Gooi en Eemlander . En inderdaad: in Simon de Schaker lees je dat schaken leuk is.
Quiz
Met de klas doet ze ook een quiz met meerkeuzevragen over schaken. Wat is het sterkste schaakstuk, de koning of de dame? Welke Nederlandse schaker is wereldkampioen geweest, Anish Giri of Max Euwe? Wat leest wereldkampioen Magnus Carlsen het liefst, thrillers of de Donald Duck?
Rimmer (9) uit groep 6 wint de quiz en daarmee een gesigneerd exemplaar van het voorgelezen boek. ,,Ik ben geen schaker”, bekent hij achteraf. ,,Ik heb zomaar wat gegokt.”
Hij vindt het wel leuk dat hij een boek heeft gewonnen. Hij leest geregeld. ,,Ontsnapt uit de dode hoek vind ik leuk. Dat is een spannend boek.”
Sadel en Richt (allebei acht jaar) uit groep 5 vinden het interessant dat er een echte auteur op school is. ,,Supercool!”, zeggen ze in koor. Sadel heeft thuis zelfs een boek van Simon de Schaker en schaakt vaak. Ze leerde het in Syrië van haar ouders. ,,Ik schaak na school vaak tegen mijn moeder en op maandag, als ik van tennis terugkom, tegen mijn vader.”
Richt: ,,Ik schaak af en toe, maar ik doe vaker andere spelletjes: Vier-op-een-rij, Stratego, kaartspelletjes. Ik speel veel spelletjes bij mijn tante.”
Tristan (8) uit groep 6 schaakt vaak tegen zijn vader. ,,En ook veel Mens-erger-je-niet, met zo’n ouderwetse dobbelsteen die je moet indrukken.”
Lezen doet hij niet veel. ,,De Donald Duck, net als Magnus Carlsen.”