Van bakker tot berenburg: Woudsend toont zijn historie

De Historische Kring Woudsend brengt bezoekers bij de tentoonstelling Woudsend in vroegere tijden terug naar de tijd dat het dorp nog meerdere kruideniers had, de zussen Westra hun beroemde berenburg nog achter gesloten deuren brouwden en de verzuiling nog sterk was.

Voorzitter Peter Kranendonk en secretaris Siemon de Vries bij de tentoonstelling van de Historische Kring Woudsend. Foto: Simon Bleeker

Voorzitter Peter Kranendonk en secretaris Siemon de Vries bij de tentoonstelling van de Historische Kring Woudsend. Foto: Simon Bleeker

Wie dit of volgend weekeinde in Woudsend is, kan in Galerie LYTS een reisje terug in de tijd maken, dankzij de tentoonstelling die wordt georganiseerd door de Historische Kring Woudsend. De presentatie is er ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Kring.

Hele bevalling

Het was een hele bevalling, vertelt penningmeester Peter Kranendonk, maar het resultaat mag er zijn: 36 panelen vol historische schatten in de vorm van foto’s. Sommige foto’s zijn heel oud, uit de begintijd van de fotografie. ,,Het is een hele klus om als amateurs zo’n tentoonstelling te organiseren. Gelukkig zijn we goed ondersteund door het Fries Scheepvaart Museum en stelde Galerie LYTS deze ruimte kosteloos beschikbaar. Voor de kosten die we maken worden we royaal gesteund door Streekwurk Zuidwest-Fryslân, de gemeente Súdwest-Fryslân, het Coöperatiefonds van de Rabobank en Woudsend Promotie.”

Met ieder geloof zijn eigen bakker was het mogelijk dat meerdere bakkers in één dorp naast elkaar konden bestaan

Het thema van de tentoonstelling is: Woudsend in vroegere tijden, een zelfvoorzienende gemeenschap. Op de panelen zijn onder meer kruideniers, molenaars, een kleermaker en smid, verdwenen boerderijen, de oude boter- en zeepfabriek en de visserij te zien. Ook is er te lezen hoe het in de eerste helft van de vorige eeuw, dankzij het ‘broodgeloof’ – ieder geloof zijn eigen bakker – mogelijk was dat meerdere bakkers in één dorp naast elkaar konden bestaan. En hoe Woudsend Verzekeringen tot 2012 altijd voor veel werkgelegenheid in het dorp heeft gezorgd. Naast de panelen zijn ook schilderijen en etsen van Woudsend, van onder anderen Ids Wiersma, te zien tijdens de tentoonstelling.

Geheim recept

Op een van de foto’s kijkt een vrouw schuchter om het hoekje van een deur. Het is een van de zussen Westra, van de beroemde Woudsender Berenburg. Het geheime recept van die berenburg zou volgens de verhalen in het dorp nog steeds ergens bewaard worden, vertelt Siemon de Vries, secretaris van de Historische Kring Woudsend. ,,En dit is myn mem”, zegt De Vries, wijzend naar een andere foto.

Jeugd geïnteresseerd

Op een foto van de oude kleuterschool van Woudsend staat het broertje van De Vries. Dat is wat veel Woudsenders en hun familie trekt bij de tentoonstelling: het herkennen van mensen op de oude foto’s. De Vries is er blij mee. Het is belangrijk dat de geschiedenis bewaard blijft en verteld wordt. ,,Wy hawwe in part fan dizze tiid meimakke mar de jongerein dy’t hjir wenje net.” Die jeugd, die volgens Kranendonk verrassend vaak in Woudsend blijft wonen, is zeker geïnteresseerd in de tentoonstelling. ,,Tentoonstellingen worden heel goed bezocht door jong en oud. Per dag ontvangen we in het weekeinde zo’n vijftig tot zeventig bezoekers, uit Woudsend maar ook van daarbuiten.”

Woudsend in vroegere tijden. Tot en met 23 juni 2019 iedere zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Galerie LYTS, Midstrjitte 63, Woudsend. Gratis toegang.

Nieuws

menu