Van het door oorlog verscheurde Odessa naar een vredig kerkgebouw in Hurdegaryp: 'De oorlog in Oekraïne heeft ook ónze levens verwoest'

Zo’n drie maanden geleden lag Simbarashe te trillen in zijn bed. Buiten klonken explosies en het geluid van oproer. Toen hij uit het raam van zijn appartement keek in Odessa, een van de grootste steden in Oekraïne, zag hij overal rook. Simbarashe wist het meteen: zijn thuis was niet langer de mooie en betrouwbare plek die het jarenlang was. ,,Ik dacht er al aan Oekraïne te verlaten. Die ochtend heb ik direct mijn vrienden gebeld om te bespreken wat we zouden gaan doen”, vertelt hij.

Vluchtelingenopvang in kerkgebouw Nieuw Perspectief in Hurdegaryp.

Vluchtelingenopvang in kerkgebouw Nieuw Perspectief in Hurdegaryp. Foto: Marcel van Kammen

De Zimbabwaan Simbarashe, die net als zijn vrienden om veiligheidsredenen niet met zijn achternaam in de krant wil, doet zijn verhaal in Nieuw Perspectief, het gebouw van de Protestante Gemeente Hurdegaryp. Tezamen met negen andere vluchtelingen woont hij in de pastoriewoning van de kerk. Het is voor deze jonge mensen, die als buitenlandse studenten aan een Oekraïense universiteit studeerden, een veilige haven. Hier zijn ze weg van het geweld dat Oekraïne al maanden teistert.

Nieuws

menu