Vanaf 30 juni mogen evenementen weer doorgaan, maar wat gebeurt er met dorpsfeesten en skûtsjesilen?

Burgemeester Sybrand Buma noemt het mooie versoepelingen waarmee de regering vrijdag naar buiten kwam. Maar het is volgens hem nog volstrekt onduidelijk wat er voor typisch Friese evenementen als dorpsfeesten en het skûtsjesilen mogelijk is.

Allegorische Optocht De Knipe.

Allegorische Optocht De Knipe. Foto: @

,,Bij het burgemeestersoverleg op donderdag heb ik nog aangegeven daar duidelijkheid over te willen hebben, maar ik kan er niets over terugvinden.”

Vrijdag werd bekend dat vanaf 30 juni evenementen zijn toegestaan zonder grote beperkingen op het aantal bezoekers. De mensen hoeven geen anderhalve meter afstand te houden en geen mondkapjes te dragen. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Ook bewijs van een recent doorgemaakte coronabesmetting biedt toegang. Het gaat daarbij echter om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is, wat bij een dorpsfeest niet het geval is.

Buma wil maandag bij het overleg van de Veiligheidsregio’s de onduidelijkheid voor Friese evenementen in ieder geval aankaarten.

Overnachtingen

Tot 28 juli mogen evenementen maximaal 24 uur duren en geldt er een maximumaantal bezoekers van 25.000 per dag. Een maand later, vanaf eind juli, kunnen er weer meerdaagse evenementen met overnachting worden georganiseerd, zoals meerdaagse muziekfestivals. Dan vervalt ook het maximumaantal bezoekers. ,,Het RIVM adviseert wel om bij meerdaagse evenementen niet alleen vooraf maar ook tussentijds te testen”, aldus het ministerie.

Festival Welcome to the Village, dat van 16 juli tot 18 juli in De Groene Ster bij Leeuwarden wordt gehouden, had met het oog op corona weinig kaarten beschikbaar gesteld. Het festival is volledig uitverkocht, maar houdt de mogelijkheid open om bij soepelere regels meer kaarten te verkopen. Gisteravond was niemand te bereiken voor een reactie.

Voetbal

Dat er vrijdag geen mededelingen kwamen over het wel of niet volgen van het EK-voetbal op grote schermen bij cafés verraste Buma niet. ,,Daar zijn al afspraken over gemaakt. Bij de eerste twee wedstrijden speelt het niet echt. Die wedstrijd beginnen na negenen en de terrassen moeten om tien uur dicht. Of er bij latere wedstrijden schermen mogelijk zijn hangt af van de besmettingscijfers.”