Dit artikel is vandaag gratis

Negatieve test nodig voor een coronatoegangsbewijs? Vanaf zaterdag is er extra testcapaciteit beschikbaar in Fryslân voor Testen voor Toegang

De QR-code via de app CoronaCheck. Foto: ANP

Stichting Open Nederland (SON) opent dit weekend drie nieuwe testlocaties in Fryslân: op Vlieland, Schiermonnikoog en in Heerenveen. Daardoor kunnen ook bewoners van alle Waddeneilanden straks een coronatest dichtbij huis laten doen.

Daarnaast zet SON komend weekend op alle Friese testlocaties de maximale capaciteit in, om zo te kunnen voldoen aan de verwachte extra vraag. Vanaf zaterdag vervalt de anderhalvemetermaatregel en dat betekent dat iedereen vanaf dan in onder meer horecagelegenheden, bioscopen en theaters een coronatoegangsbewijs in de vorm van een QR-code moet kunnen tonen. Die QR-code is het bewijs van een vaccinatie, een negatieve coronatestuitslag of een recent herstel van het virus.

Bereikbaar

Het is de bedoeling dat de Testen voor Toegang-locaties voor iedere Nederlander goed bereikbaar zijn. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn de testlocaties nu voor negentig procent van de mensen binnen twintig minuten autorijden bereikbaar, en voor bijna iedereen binnen een halfuur.

Dat geldt vanaf zaterdag dus ook voor alle Waddeneilanden. In totaal zijn er in Nederland vanaf dit weekend 122 testlocaties.

Het testen voor een toegangsbewijs kan al sinds 1 september niet meer bij GGD Fryslân. Dat betekent dat een negatieve coronatest halen voor een toegangsbewijs nu in totaal op elf SON-locaties in de provincie mogelijk is: naast de drie nieuwe testlocaties op Vlieland, Schiermonnikoog en in Heerenveen, zijn er twee testlocaties in Sneek en verder nog een in Midsland, Nes, Harlingen, Leeuwarden, Drachten en Wolvega.

Vanaf 11 oktober verandert het aantal teststraten opnieuw. Commerciële bedrijven die de tests voor SON uitvoeren, kunnen zich momenteel inschrijven om vanaf die periode onder nieuwe voorwaarden coronatests af te nemen.

Nieuws

menu