Vaste campinggasten van It Soal in Workum voelen zich weggejaagd; demonstratie tegen plannen van de directie staat gepland

De actiegroep Save it Soal, waarin staanplaatshouders van camping It Soal in Workum zijn verenigd, demonstreert zaterdag tegen de plannen van de directie. De staanplaatshouders zijn boos omdat ze moeten plaatsmaken voor nieuwe lodges, appartementen, een hotel en watersportvoorzieningen.

Kitesurfers bij It Soal in Workum.

Kitesurfers bij It Soal in Workum. Foto: Simon Bleeker

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft donderdag toestemming gegeven voor de demonstratie, die plaatsvindt op de Merk in het centrum van Workum. De actiegroep hoopt met de manifestatie te bereiken dat de directie van It Soal terugkomt van de voorgenomen plannen. De directie maakte die plannen onlangs bekend en sindsdien lopen de emoties op de camping hoog op.

De directie van It Soal wil de camping moderniseren. Het vernieuwingsplan bestaat uit onder meer de bouw van luxe lodges en appartementen, een hotel, een zwembad en een overdekte botenstalling. Om dat mogelijk te maken moeten stacaravans en chalets van vaste gasten wijken.

De plannen bestaan al jaren, maar voor de uitvoering moest ondernemer Gert Jan Mondeel wachten op vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. Dat gebeurde in september vorig jaar. Nu pakt de campingdirectie door.

Rauw op het dak

Dat de directie vaart maakt met de plannen valt de vaste gasten van It Soal rauw op het dak. Na een eerste informerende e-mail in juni kregen circa zeventig staanplaatshouders, allen met een huurcontract voor een jaar, deze week een brief waarin staat dat ze hun plaats na de zomer van 2022 kwijt zijn. De rest, meer dan tweehonderd vaste gasten, kan tot de zomer van 2023 blijven, mogelijk nog wat langer.

De directie toont in de brief begrip voor ‘boosheid en verdriet’ onder de vaste gasten omdat zij hun caravan of chalet als tweede huis beschouwen. Toch wil de campingeigenaar de plannen doorzetten. Volgens de directie vraagt de hedendaagse toerist meer luxe en kwaliteit en zijn stacaravans en chalets niet meer van deze tijd.

De staanplaatshouders in Workum, onder wie veel Duitsers, trekken dat laatste in twijfel. Ze wijzen erop dat veel vaste gasten al jaren op de camping verblijven, in hun caravan of chalet hebben geïnvesteerd en samen een gemeenschap vormen.

De staanplaatshouders voelen zich onheus bejegend. De informatie die ze nu krijgen zou niet overeen komen met wat eerder is gezegd, waardoor ze steeds zijn uitgegaan van kleinschaliger plannen. De campingdirectie ontkent de onvolledige informatievoorziening. Via het bestemmingsplan en een nieuwsbrief is iedereen goed op de hoogte gehouden, aldus Mondeel.

Smalle beurs

De vaste gasten hebben het gevoel dat ze moeten plaatsmaken voor meer kapitaalkrachtige vakantiegangers. De nieuwe accommodaties worden onbetaalbaar voor mensen met een smalle(re) beurs, vrezen ze. ‘Wij zijn van mening dat het voor Workum of Súdwest-Fryslân niet goed is als alleen rijke mensen aan de kust vakantie kunnen vieren. Er moeten nog steeds recreatiegebieden zijn voor elk budget’, schrijft Save it Soal bij de online petitie die is opgezet.

De petitie ‘Wij willen blijven’ is inmiddels meer dan tweeduizend keer ondertekend door campinggasten en symphatisanten, onder wie veel inwoners van Workum. Het is de bedoeling om de handtekeningen aan te bieden aan burgemeester Jannewietske de Vries.