Dit artikel is vandaag gratis

Veel Friezen zijn bereid hun organen na hun overlijden af te staan. In Leeuwarden en het westen van Fryslân is de bereidheid groot

Een medewerker van het Erasmus MC in Rotterdam vertrekt voor het transport van een orgaan. Foto: ANP / Lex van Lieshout

In Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Waadhoeke, Leeuwarden, Heerenveen, Opsterland en Terschelling heeft meer dan 36 procent van de inwoners toestemming gegeven voor orgaandonatie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Donorregister.

Deze zeven Friese gemeenten zitten daarmee hoger dan het landelijk gemiddelde. In het hele land hebben namelijk 4,8 miljoen mensen toestemming gegeven hun organen na hun overlijden af te staan, wat neerkomt op 34 procent van de bevolking. Dat zijn een miljoen meer mensen dan twee jaar eerder, aldus het CBS.

In Fryslân zitten de gemeenten Westellingwerf, Ooststellingwerf, Harlingen, Smallingerland, Tytsjerksteradiel, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog rond het gemiddelde. Noardeast-Fryslân zit daar net onder. In Dantumadiel en Achtkarspelen is de bereidheid om organen te doneren het laagst. In die gemeenten heeft minder dan 30 procent van de inwoners toestemming gegeven voor orgaandonatie.

Het aantal mensen dat expliciet bij het Donorregister heeft laten vastleggen geen organen af te willen staan, is landelijk gestegen, namelijk van 4,3 miljoen mensen in 2021 naar 4,4 miljoen dit jaar. Onder meer in het oosten van Groningen en in delen van Flevoland is minder bereidheid tot orgaandonatie. De grootste bereidheid is zichtbaar in delen van Gelderland en Noord-Brabant.

Er zijn nog 3,3 miljoen Nederlanders die hun keuze nog niet hebben laten vastleggen in het Donorregister. Met name veel 18- tot 20-jarigen hebben nog geen keuze gemaakt, aldus het CBS.

Nieuws

menu