Dit artikel is vandaag gratis

Veel afmeldingen vanwege Oekraïne, maar Frisian Flag gaat na twee jaar afwezigheid wel door. Vijftig militaire toestellen vliegen twee weken lang boven Noord-Nederland en vooral de Noordzee

Mensen spotten de militaire toestellen tijdens Frisian Flag editie 2018. Foto: Marcel van Kammen

Na twee jaar van afwezigheid keert de militaire oefening Frisian Flag terug. Vanaf maandag 28 maart stijgen er twee weken lang zo’n vijftig toestellen op vanaf vliegbasis Leeuwarden. Dat hadden er tachtig kunnen zijn, maar vanwege de oorlog in Oekraïne meldde een aantal landen zich af.

Al drie jaar lang werkt commandant Joker, die om veiligheidsredenen niet met zijn volledige naam in de krant mag, aan een draaiboek voor Frisian Flag. In 2020 en 2021 kon er vanwege corona niet worden geoefend. Nu komt door Oekraïne de oefening ook in een heel ander licht te staan. ,,De oorlog laat zien dat je er klaar voor moet zijn om ingezet te worden. Dat kan niet zonder te oefenen. Dat toont aan hoe belangrijk zo’n oefening is.”

Een aantal landen trok zich de afgelopen weken terug van deelname. ,,Ze wilden hun mensen en materiaal liever op de eigen basis houden om direct te schakelen als dat nodig is”, zegt Joker. Omdat er dit jaar meer aanmeldingen waren dan plekken, kon hij op het laatst nog landen toevoegen aan de deelnemerslijst.

Canada

Een opvallende nieuwkomer is Canada, tenminste dat vermoedt Olivier Bok, plaatsvervangend commandant van de vliegbasis. ,,Zij komen met F18’s naar Leeuwarden, een toestel waar spotters waarschijnlijk naar uitkijken. Zo vaak zie je die hier niet. De overige deelnemers komen uit Nederland, Duitsland, Italië, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten. In totaal komen er zo’n zevenhonderd mensen mee die twee weken lang in de regio verblijven.

In april vertrekken er vier F-35’s vanaf vliegbasis Leeuwarden naar Bulgarije om het luchtruim te verdedigen. Dat was een opdracht die al op de planning stond voor Rusland Oekraïne binnenviel, legt Bok uit. Vanaf eind februari vlogen er twee F-35’s dagelijks vanaf vliegbasis Leeuwarden naar Polen om daar langs de grens van het NAVO-gebied te patrouilleren. Sindsdien kwamen er zeker 70 tot 80 procent minder klachten over geluidsoverlast binnen. ,,Ik kan niet hard maken dat er een verband is, maar opvallend is het natuurlijk wel”, zegt woordvoerder Jayme Tol van de vliegbasis.

Overlast

Vanaf maandag de 28e verwacht hij dat het aantal klachten op zal lopen. De folders die normaal huis-aan-huis worden verspreid, liggen nu bij het oud papier omdat de inhoud achterhaald was vanwege de afmeldingen. De militaire vliegtuigen vliegen boven Nederland en Denemarken en grotendeels boven de Noordzee.

Kritische burgers die zich verenigd hebben in de groep Vliegop! heeft een aantal protestacties aangekondigd tijdens de oefeningen van Frisian Flag. Dat begint met een stiltewandeling op 27 maart. Op 6 april is er een debat over militarisme, klimaat en activisme in poppodium Neushoorn.

De vliegbasis rekent ook weer op een grote schare spotters op de berg bij Marsum en langs de provinciale weg N357 ter hoogte van Jelsum. Dat leidt op de laatste plek regelmatig tot onveilige verkeerssituaties. De vliegbasis is nog altijd in gesprek met de provincie en de gemeente Leeuwarden over veiligheidsmaatregelen voor de lange termijn.

Nieuws

menu